Dobar posao za njih: Ove zemlje su najviše profitirale zbog taksa na Kosovu

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije koja srpskoj privredi pravi štetu veću od 500 miliona evra, napravila je dobar posao susednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama sveta, piše danas beogradski „Blic“.

Istraživanje „Blic Biznisa“ pokazuje da je, prema najnovijim podacima, južna pokrajina u februaru ove godine povećala uvoz za 13,4 odsto, odnosno za 27 miliona evra, u odnosu na februar 2018. godine.

Praktično, nabavke je najviše povećala iz Slovenije, koja je, u odnosu na pre godinu dana, firmama u južnoj pokrajini prodala robe za 9,3 miliona više, navodi list.

Na drugom mestu je Severna Makedonija, koja je u februaru na KiM plasirala sedam miliona evra robe više nego u istom periodu lane. Slede Albanija i Turska, odakle je južna pokrajina povećala nabavke za po oko šest miliona evra.

Interesantno je, piše „Blic“, da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su uvoz u južnu pokrajinu povećale za ukupno oko pet miliona evra. Znatno povećanje od oko 1,5 miliona evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto. Praktično, u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su u južnu pokrajinu prodale robe za 30,1 miliona evra, a godinu dana posle za minimalnih pola miliona evra, naveo je list.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Štetu trpe samo nesposobni proizvođaci jer se nisu okrenuli novim tržištima. Muka mi je od naših političara koji kukaju koliko smo evra izgubili i od toga prave farsu da zamajavaju narod. Svako ima pravo da podigne takse (carine) drugima, pa šta? Zašto naši političari nisu udarili kontramere i doneli uredbu da kosovski albanci mogu da uđu na teritoriju centralne Srbije samo sa srpskim pasošem, pa neka idu u Evropu preko Crne Gore i Hrvatske. Narodu je dosta kukumavčenja nesposobnih političara, jer je batina u njihovim rukama a neznaju da je upotrebe na šiptarima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike