Dobit ECB-a pala zbog manjih prihoda od kamata

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) je objavila danas da je zabeležila pad godišnje dobitu za 2020. nakon nekoliko godina rasta, navodeći kao razloge manje neto prihode od kamata na deviznu aktivu denominovanu u dolarima, kao i na portfelj hartija od vrednosti.

.Prema danas objavljenom godišnjem izveštaju za 2020, dobit ECB je pala na 1,6 milijardi evra sa nivoa od gotovo 2,4 milijarde evra u 2019. godini.

Neto prihod ECB-a od kamata iznosio je prošle godine 2,0 milijarde evra, što je pad od 669 miliona evra u odnosu na godinu dana ranije, uglavnom kao rezultat manjih prihoda od kamata na hartije od vrednosti denominovane u evrima, navodi se u saopštenju.

Aktiva u američkim dolarima činila je oko 76 procenata ukupne devizne imovine ECB-a na kraju 2020. godine, prenosi agenicja Sinhua.

Pored nižih prinosa na devizni portfelj, opali su i neto prihodi od kamata na hartije od vrednosti koje se drže za potrebe monetarne politike, Ti prihodi su lani iznosili 1,3 milijarde evra, što je za 110 miliona evra manje u odnosu na 2019. godinu.

Ukupan bilans stanja ECB-a je porastao u 2020. godini za 112,2 milijarde evra na 569,3 milijarde evra, uglavnom zahvaljujući kupovini hartija od vrednosti u okviru novog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP) i redovnog programa kupovine obveznica, navodi se u saopštenju.

ECB je prvi put pokrenula PEPP u martu prošle godine kako bi suzbila veće ekonomske posledice kovid pandemije u 19-članoj evrozoni, a tokom narednih meseci je dva puta povećavala obim tog programa.

Ukupna vrednos PEPP-a iznosi sada rekordnih 1,85 biliona evra, a ECB je obećala da će nastaviti sa kupovinoim obveznica u okviru tog programa najmanje do kraja marta 2022. godine, ili do trenutka kada proceni da je period korona krize završen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.