U trendu

Dobitnik 3,3 miliona evra na Lotou državi mora da plati ogromnu cifru

U 61. kolu igre na sreću Loto Državne lutrije Srbije u utorak je izvučena sedmica „teška“ 387 miliona dinara (oko 3,3 miliona evra). Ipak, ovo ne znači da će srećni dobitnik u novčanik spakovati celu navedenu sumu.

Naime, i ovakvi dobici se oporezuju i po tom osnovu će država dobiti više od 77 miliona dinara ili blizu 660.000 evra.

Iako to možda nije poznato mnogima koji su bar jednom precrtavali brojeve na loto tiketu, sa namerom da osvoje milione, po Zakonu o porezu na dohodak građana dobici od igara na sreću smatraju se „ostalim prihodima“ i oporezuju se po stopi od 20 procenata.

Na sve dobitke veće od 103.255 dinara igrači moraju da plate porez. S druge strane, na dobitke od igara na sreću ne obračunavaju se doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje.

Postoji više kategorija igara na sreću, ali dok se za neke plaća 20 procenata poreza, druge su oslobođene ovog nameta. Prema Zakonu o igrama na sreću postoje klasične, posebne igre na sreću i nagradne igre u robi i uslugama, prenosi Biznis.rs.

Dobitna kombinacija brojeva izvučenih u utorak bila je: 1, 2, 5, 20, 24, 35, 36, a pobednički listić uplaćen je u Zemunu dan ranije, 1. avgusta. Ovaj igrač uplatio je 10 kombinacija, odnosno ukupno 1.000 dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar