U trendu

Dodatno olakšan postupak postavljanja solarnih panela

BEOGRAD – DrÅŸavni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je za Tanjug da je Vlada Srbije dodatno pojednostavila postupak postavljanja solarnih panela i proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Vlada je pojednostavila proceduru jučeraÅ¡njom izmenom Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraÅŸivanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električnom energijom.

Atanackovićeva je podsetila da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

„Uredbom je pojednostaviljena procedura za domaćinstva koja ÅŸele da stave solarne panele, tako Å¡to je umesto nekadaÅ¡njih 20 koraka i viÅ¡e od Å¡est meseci čekanja procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inÅŸenjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa EPS snabdevanjem i pruiključi se na mreÅŸu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelje i vrlo je efikasna“, podsetila je Atanackovićeva.

Ona je navela kako je u međuvremenu primećeno da među onima koji su postavili solarne panele ima onih koji struju proizvode isključivo za svoje potrebe, bez isporučivanja viÅ¡kova u mreÅŸu.

„Za njih smo pojednostavili dodatno proceduru, tako Å¡to oni samo treba da sklope ugovor o kupcu-proizvođaču, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova koje elektrodistribucuja inače postavlja kada određena količina struje ide u mreÅŸu. Oni treba samo da postave panele i zajključe ugovor bez ikakavih tehničkih uslova“, objasnila je Atanackovićeva.

Naglasila je da je ova mera vaÅŸna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potroÅ¡nju električne energije, i plaćaju visoku cenu struje, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

„VaÅŸno je da se istakne da je kupac-proizvođač mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naÅ¡ih objekata. Mi smo, kada stavimo solarne panele, kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou, pa od globolnog nivoa do naÅ¡e trafo stanice iz koje se snabdevamo električnom energijom“, izjavila je Atanackovićeva.

Ona je iznela podatke da je od početka godine, kada su kompletinara podzakonska akta o dobijanju statusa kupca-proizvođača, 60 domaćinstava i osam komanija sopstvene potrebe za strujom zadovoljava iz solarnih panela.

Atanakckovićeva je naglasila su ti potroÅ¡ači solarne panele postavili o soostvenom troÅ¡ku, bez korišćenja drÅŸavnih subvencija namenjenih prelasku na obnovljve izvore energije, Å¡to govori o zainteresovanosti građana i privrede energetsku tranziciju.

„Trenutno imamo dva megavata instaliranih panela, a joÅ¡ vaÅŸnije je da elektrodistribucija radi na priključenju kapaciteta od joÅ¡ 25 megavata. To je ukupno 27 megavata, verujem da će do kraja godine biti 30 megavata“, naglasila je Atanackovićeva.

Navela je da je pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

„Ako vidimo da ćemo za Å¡est meseci imati tri puta viÅ¡e, jasno je koliko su ove mere vaÅŸne, ali i koliko su od interesa za građane i privredu da smanje svoje račune. Za nas je vaÅŸno da učestvuju u ovoj energetskoj tranziciji koja je jako vaÅŸna za sve nas i za ekonomiju Srbije“, ocenila je drÅŸavna sekretarka.

Podsetila je da Ministarstvo daje subvecnije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose drşava i lokalna smaouprava.

„Verujemo da ćemo na taj način dodatno podstaći građane koji nemaju dovoljno sredstava, a ÅŸele da primene ovu meru“, zaključila je Atanackovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.