U trendu

Dodeljena priznanja najboljim rešenjima za zelenu tranziciju srpske privrede

BEOGRAD – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine dodelili su danas u Beogradu priznanja autorima najboljih novih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije koja će doprineti i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Ukupno 16 rešenja, koja su predložile kompanije iz privatnog i javnog sektora, organizacije civilnog društva, istraživačke institucije i lokalne samouprave, dobila su su-finansiranje kako bi bila primenjena u praksi.

Rešenja će doprineti ponovnoj upotrebi i smanjenju otpada,
poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić navela je da je održiv ekonomski razvoj Srbije, koji uvažava zaštitu životne sredine i dobrobit svih građana, jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije i resornog ministarstva.

„Pored napora koje ulažemo u unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira, da bismo uspešno sproveli zelenu tranziciju neophodna su konkretna inovativna rešenja privrede, poput ovih koja su danas dobila podršku“, rekla je Dokić.

Navela je da je u toku rad na izradi Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda sa akcionim planom i da je formirana velika radna grupa, koju čine i predstavnici civilnog društva, kako bi se zajednički doprinelo izradi ključnog strateškog dokumenta iz oblasti zaštite životne sredine.

„Ova stategija će obuhvatiti svih pet prioritetnih oblasti zelene agende kao što dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja sa fokusom na kvalitet vazduha, zaštita biodiverziteta i ekosistema“, navela je ona.

Podsetila je da je usvojen program kvaliteta vazduha i program cirkularne ekonomije i dodala da je u toku priprema prvog programa adaptacije na izmenjene klimatske uslove.

Dokić je kazala i da projekat EU za Zelenu agendu u Srbiji predstavlja nastavak aktivnosti naše zemlje u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog sporazuma i dodala da je taj projekat ključan korak ka ispunjavanju ciljeva evropskog zelenog dogovora i zelene agende za Zapadni Balkan.

Ona je podsetila da je u 2021. godini u našoj zemlji ostvaren veliki napredak na polju zaštite životne sredine, kroz unapređenje regulatornog okvira za bržu i efikasniju zelenu transformaciju.

„Usvojen je set zakona koji su potvrdili našu rešenost da se regulativa u ovoj oblasti usaglašava sa evropskom“, kazala je ona.

Šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je zahvaljujući inicijativi EU za Zelenu agendu u Srbiji izabrano 16 najboljih rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede.

„Srpske kompanije su dovoljno domišljate i kreativne da povedu zemlju ka zdravijoj i zelenijoj budućnosti. Ova rešenja će imati pozitivan uticaj na životnu sredinu, kao i na zdravlje i dobrobit ljudi širom Srbije. Drago nam je što će sredstva EU biti direktno uložena u zelene inovacije srpskih kompanija“, kazao je Žiofre.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakob Beriš naveo je da su kompanije u Srbiji pokazale da prepoznaju ekonomske, društvene i ekološke prednosti zelene tranzicije i da su spremne da u njoj aktivno učestvuju.

„Kako bi što veći broj zainteresovanih dobio mogućnost da razvije i sprovede svoje inovativne ‘zelene’ ideje, danas smo otvorili i novi, višegodišnji Javni poziv za zelenu tranziciju privrede i društva u Srbij“, kazao je Beriš.

Nagrađena rešenja su odabrana kao najbolja od 140 predloga pristiglih na četiri javna poziva tokom 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.