U trendu

Dodeljena priznanja najboljim rešenjima za zelenu tranziciju srpske privrede

BEOGRAD – Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine dodelili su danas u Beogradu priznanja autorima najboljih novih reÅ¡enja za ubrzanje zelene tranzicije koja će doprineti i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene baÅ¡te.

Ukupno 16 rešenja, koja su predloşile kompanije iz privatnog i javnog sektora, organizacije civilnog društva, istraşivačke institucije i lokalne samouprave, dobila su su-finansiranje kako bi bila primenjena u praksi.

Rešenja će doprineti ponovnoj upotrebi i smanjenju otpada,
poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.

DrÅŸavna sekretarka Ministarstva zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine Sandra Dokić navela je da je odrÅŸiv ekonomski razvoj Srbije, koji uvaÅŸava zaÅ¡titu ÅŸivotne sredine i dobrobit svih građana, jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije i resornog ministarstva.

„Pored napora koje ulaÅŸemo u unapređenje strateÅ¡kog i zakonodavnog okvira, da bismo uspeÅ¡no sproveli zelenu tranziciju neophodna su konkretna inovativna reÅ¡enja privrede, poput ovih koja su danas dobila podrÅ¡ku“, rekla je Dokić.

Navela je da je u toku rad na izradi Strategije zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine – Zelena agenda sa akcionim planom i da je formirana velika radna grupa, koju čine i predstavnici civilnog druÅ¡tva, kako bi se zajednički doprinelo izradi ključnog strateÅ¡kog dokumenta iz oblasti zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine.

„Ova stategija će obuhvatiti svih pet prioritetnih oblasti zelene agende kao Å¡to dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja sa fokusom na kvalitet vazduha, zaÅ¡tita biodiverziteta i ekosistema“, navela je ona.

Podsetila je da je usvojen program kvaliteta vazduha i program cirkularne ekonomije i dodala da je u toku priprema prvog programa adaptacije na izmenjene klimatske uslove.

Dokić je kazala i da projekat EU za Zelenu agendu u Srbiji predstavlja nastavak aktivnosti naše zemlje u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog sporazuma i dodala da je taj projekat ključan korak ka ispunjavanju ciljeva evropskog zelenog dogovora i zelene agende za Zapadni Balkan.

Ona je podsetila da je u 2021. godini u naÅ¡oj zemlji ostvaren veliki napredak na polju zaÅ¡tite ÅŸivotne sredine, kroz unapređenje regulatornog okvira za brÅŸu i efikasniju zelenu transformaciju.

„Usvojen je set zakona koji su potvrdili naÅ¡u reÅ¡enost da se regulativa u ovoj oblasti usaglaÅ¡ava sa evropskom“, kazala je ona.

Å ef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Åœiofre rekao je da je zahvaljujući inicijativi EU za Zelenu agendu u Srbiji izabrano 16 najboljih reÅ¡enja za zelenu tranziciju srpske privrede.

„Srpske kompanije su dovoljno domiÅ¡ljate i kreativne da povedu zemlju ka zdravijoj i zelenijoj budućnosti. Ova reÅ¡enja će imati pozitivan uticaj na ÅŸivotnu sredinu, kao i na zdravlje i dobrobit ljudi Å¡irom Srbije. Drago nam je Å¡to će sredstva EU biti direktno uloÅŸena u zelene inovacije srpskih kompanija“, kazao je Åœiofre.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakob Beriš naveo je da su kompanije u Srbiji pokazale da prepoznaju ekonomske, društvene i ekološke prednosti zelene tranzicije i da su spremne da u njoj aktivno učestvuju.

„Kako bi Å¡to veći broj zainteresovanih dobio mogućnost da razvije i sprovede svoje inovativne ‘zelene’ ideje, danas smo otvorili i novi, viÅ¡egodiÅ¡nji Javni poziv za zelenu tranziciju privrede i druÅ¡tva u Srbij“, kazao je BeriÅ¡.

Nagrađena rešenja su odabrana kao najbolja od 140 predloga pristiglih na četiri javna poziva tokom 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar