U trendu

Dodeljeni ugovori o subvencijama proizvođačima vina, rakije

NOVI SAD – Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje investicija za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije, u ukupnoj ukupna vrednosti od 33 miliona dinara, danas je u Novom Sadu korisnicima uručio predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović.

Uručeni su i ugovori o subvencijama na osnovu drugog konkursa, za nabavku opreme za proizvodnju piva na teritoriji Vojvodine.

Mirović je naglasio da je od izuzetnog zanačaja da se i ove grane poljoprirvede razvijaju, jer nisu toliko popularne među proizvođačima.

„Za nas je najvažnije kako unaprediti specijalizovane grane poljoprivrede i kako u Vojvodini podići interesovanje za voćarstvo, proizvodnju hmelja i sve ono što nije bilo popularno. Mi smo iz godine u godinu izdvajali sve veća sredstva da bismo i te grane razvijali. Svega toga ne bi bilo da nismo uspeli da konsolidujemo naše javne finansije, a u prošlosti nismo baš tako dobro stajali. Zatekli smo 2016. godine budžet od 62,5 milijardi dinaara, a 2020. on će izinositi 80 milijardi. Ta razlika će biti uneta u tkivo ekonomskog razvoja Vojvodine“, rekao je Igor Mirović.

Potpisano je 14 ugovora o dodeli subvencija za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije, od čega je 12 za prooizvođače vina, a dva za proizvodnju rakije.

„Ovu meru subvencija za proizvodnju vina, rakije i piva uvela je ova Pokrajinska vlada. Nikada do sada takva vrsta pomoći nije postojala i na to smo veoma ponosni“, rekao je porkajinski sekretar za poljoprirvedu Vuk Radojević, najavljući da će vlada nastaviti i u budućnosti da finansijski pomaže ove grane poljoprivrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.