U trendu

Dojče Telekom stopira ponude za 5G – čeka stav vlade o Huaveju

BERLIN – Dojče Telekom je objavio danas da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže pošto čeka da Nemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbednosnim rizicima vezanim za kineskog dobavljača opreme Huavej.

„U svetlu nejasne političke situacije, u ovom trenutku nećemo zaključivati 5G ugovore ni sa jednim dobavljačem. Trenutno obaveštavamo sve dobavljače o tome“, saopštio je Dojče Telekom, a prenosi Rojters.

Ova telekomunikaciona kompanija je uspostavila 5G mrežu u nekoliko nemačkih gradova, pri čemu je razvoj te mreže u Berlinu zasnovan na pilot projektu u saradnji sa Huavejem. Planira da iduće godine proširi mrežu na 20 nemačkih gradova.

Poslanici u parlamentu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel su se, međutim, pobunili protiv predloženih propisa kojima se ne predviđa uvođenje direktne zabrane ni za jednog dobavljača već samo provera njihove tehnologije i upravljanja svih tih kompanija.

Oni su na taj način stali na stranu SAD-a koji tvrdi da oprema tržišnog lidera Huaveja navodno „na mala vrata“ izlaže mreže sajber špijunaži i da je na to zakonom obavezana prema kineskoj državi. Huavej te tvrdnje negira.

„Nadamo se da će se politička situacija po pitanju izgrađe 5G mreže u Nemačkoj razjasniti u najkraćem mogućem roku, kako ne bismo zaostajali“, poručili su iz Dojče Telekoma.

(Tanjug)

Napišite komentar