Dojče Telekom ukida 5.600 radnih mesta u Nemačkoj

BERLIN – Gubitaški ogranak Dojče Telekoma za IT usluge, kompanija T-Sistems, saopštila je danas da je postigla dogovor sa sindikatima o ukidanju 5.600 radnih mesta u Nemačkoj, kao deo strategije generalnog direktora Adela Al-Saleha za povartak kompanije na staze profitabilnosti.

Dogovor, koji je postignut nakon višenedeljnih pregovora, označava proboj za Al-Saleha, Amerikanca koji je na čelo T-Sistemsa došao početkom 2018. godine kako bi napravio zaokret u toj firmi koja dugo već važi za „problematično dete“ u sistemu najveće evropske telekom grupe, prenosi Rojters.

Broj gašenja radnih mesta manji je od 6.000, koliko je prvobitno predviđao Al-Saleh da će otpustiti od ukupno 17 hiljada zaposlenih kompanije T-Sistems u Nemačkoj.

Prema postignutom sporazumu, 3.765 mesta će biti ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje ima problema u poslovanju još 1.200 radnih mesta će biti ugašeno 2021. godine.

T-Sistems će drastično smanjiti broj ispostava u Nemačkoj – na 25 sa sadašnjih 230.

U planu je takođe smanjenje broja zaposlenih u inostranstvu, i ubuduće će zapošljavati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji. Planira da na kraju broj zaposlenih u Indiji poveća sa sadašnjih 400 na čak 3000.

T-Sistems trenutno na globalnom nivou zapošljava ukupno 37.500 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.