U trendu

Dok god traje rat nemoguce proceniti iznos za obnovu UKR

BERLIN – Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da je nemoguće reći koliko bi koštala obnova Ukrajine dokle god traju borbe sa Rusijom, povodom diskusije Evropske unije o tome kako finansirati dalju pomoć Kijevu.

„Ukrajinska strana ne govori mnogo o obnovi. Prioritet je zaustavljanje rata, prioritet je da se obezbedi funkcionisanje ukrajinske države. Niko ne može da proceni kolike su potrebe za ponovnom izgradnjom zemlje“, rekao je Lindner u Briselu posle majskog sastanka evropskih ministara finansija, izveštava Rojters.

On je dodao da pružanje pomoći Kijevu za obnovu i ponovnu izgradnju nije samo odgovornost Evrope, već i međunarodnih institucija kao što su Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i privatni bankarski sektor.

Lindner je takođe aludirao na mogućnost zaplene ruske državne imovine radi finansiranja rekonstrukcije, što je ukrajinski zahtev za koji je nemački ministar prošle nedelje rekao da tu opciju razmatra Grupa sedam najrazvijenijih industrija sveta (G7).

Evropska komisija je prošle nedelje predložila uspostavljanje mehanizma „Obnoviti Ukrajinu“ za dodelu bespovratnih sredstava i zajmova u nedefinisanom obimu, po uzoru na postojeći fond EU za oporavak od pandemije za koji se blok zajednički zadužio na međunarodnom tržištu duga.

Ostaje nejasno kako bi se finansirao ovaj novi fond, ali Lindner je ponovio danas da Nemačka isključuje mogućnost emotvanja bilo kakvog daljeg zajedničkog duga EU i pozvao na konsolidaciju finansija EU 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar