U trendu

Dolar ponovo raste, evro pao za 0,8 posto

HONG KONG – Dolar je ojačao prema korpi glavnih valuta pri čemu je dostigao tronedeljni maksimum u odnosu na jen na današnjem trgovanju u Aziji, podržan ovonedeljnim rastom prinosa na američke državne dužničke hartije koje su noćas zabeležile najviši nivo u poslednje dve sedmice.

Američka valuta je porasla na čak 130,23 jena, na najviši nivo od 11. maja, povećavši dobitak od 1,1 posto ostvaren u sredu, i približio se svom 20-godišnjem rekordu iz maja od 131,34 jena za dolar, izveštava Rojters.

Evro je pao za 0,81 odsto na 10-dnevni minimum na 1,0653 dolara tokom noći, a britanska funta se trguje na nivou od 1,247 dolara nakon jučerašnjeg gubitka vrednosti od 0,96 procenata.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute u odnosu na šest vodećih rivala, napredovao je na 102,53 poena.

Prinos na američhe referentne 10-godišnje obveznice dostigao je u sredu dvonedeljni maksimum od 2,951 odsto, nakon podataka koji su pokazali da je proizvodna aktivnost u SAD porasla u maju na krilima snažne potražnje za robom, što bi moglo da ublaži strah od potencijalne recesije.

Rast prinosa na državne obveznice SAD-a podstaknut je najavama većeg povećanja referenetne kamate Federalnih rezevi koje pokušavaju da stave pod kontrolu usijanu inflaciju, nadajući se da će izbeći pad ekonomije u recesiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.