U trendu

Dolar se stabilizovao uoči sastanka Federalnih rezervi

SINGAPUR – Dolar se stabilizovao danas prema vodećim globalnim rivalima, pošto se trgovci pripremaju za znatno povećanje kamatnih stopa u SAD ove nedelje i preferiraju ulaganja u sigurnu imovinu zbog statističkih podataka koji ukazuju na slabljenje globalne ekonomije.

Američka valuta je ojačala na azijskom trgovanju prema evru na 1,0208 dolara, a prema japanskom jenu se drži na nivou od 136,26 jena, prenosi Rojters.

Američke Federalne rezerve treba u sredu da završe dvodnevno zasedanje, pri čemu velika većina tržišnih aktera očekuje povećanje referentne kamate od 75 baznih poena, a samo oko 9,0 posto njih predviđa povećanje od 100 baznih poena.

Usporavanje privrede je navelo trgovce na procenu da zateturana ekonomija može da izdrži samo toliko podizanje kamate.

Takav njihov stav podupiru podaci objavljeni u petak koji su pokazali da je poslovna aktivnost u Sjedinjenim Državama posustala u julu prvi put u skoro dve godine, aktivnost u zoni evra je takođe opala prvi put u poslednjih više od godinu dana, a rast u Britaniji je zabeležio 17-mesečni minimum.

Pored toga, oni ukazuju na faktor visokih geopolitičkih tenzija, pri čemu evropski rast zavisi od ruskog gasa, a Fajnenšel tajms prenosi oštro upozorenje Kine protiv mogućeg putovanja predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan.

Čak i najoptimističniji scenario privrednog rasta u Evropi, prema rečima stratega Sosijete Ženeral banke Kita DŽaksa, počiva na nepoznanici – energetska bezbednost.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest globalnih rivala, zadržao se danas na 106.650 poena, što je malo ispod 20-godišnjeg maksimuma od 109,290 poena koji je zabeležen sredinom jula, a analitičari ne vide mnogo prepreka za dalje napredovanje dolara.

Britanska funta je u padu prema dolaru, iako tržišta daju šanse od 60 posto da će Banka Engleske sledeće nedelje podići kamatu za 50 baznih poena. Prema poslednjim podacima, funta je oslabila za 0,2 procenta na 1,1988 dolara.

Australijski i novozelandski dolar takođe su se povukli sa jednomesečnih maksimuma. Obe valute su potonule za oko 0,3 odsto na azijskoj sesiji, pri čemu se australijski dolar menjao na nivou od 0,6907 za američki dolar, a novozelanski za 0,6235 USD.

Na kripto berzama, bitkoin je izgubio 3,0 posto vrednosti, vrativši se ispod svog 50-dnevnog pokretnog proseka i trguje se za 21.851 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.