U trendu

Domace firme zainteresovane za programe ravnomernog razvoja

BEOGRAD – Za pet meseci primene programa za unapređenje grana od značaja za ravnomerni razvoj u Srbiji, interes za učešće u projektima dodatnog zapošljavanja i sufinansiranja Ministarstva privrede pokazalo je 45 malih i srednjih privrednih društava, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Navodi se da je reč o firmama iz proizvodnog sektora, eko turizma i prehrambene industrije i da je do sada potpisano 26 ugovora o dodeli sredstava.

Pravo da se prijave imaju privredna društva sa najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vreme, koja investiraju najmanje 500.000 evra.
Ukupna investiciona vrednost ovih ugovora iznosi više od 31 milion evra, od čega podrška Ministarstva iznosi devet miliona evra, navode iz ministarstva.

Dodaju da će ove investicije obezbediti da se održi 2.900 radnika, jer su ulagači obavezuju da u ugovorenom periodu neće otpuštati radnike, kao i upošljavanje novih 295 radnika.

Investicije u opremu, mašine i proizvodne linije, doprineće povećanju vrednosti i obima prometa proizvoda.

Takođe i širenju lanaca domaćih dobavljača i povećanju broja domaćih prerađivača i proizvođača, modernizaciji i unapređenju tehnoloških procesa, kao i unapređenju životnog standarda.
U okviru 26 investicionih projekata rade se direktna ulaganja kako bi se proširili poslovni kapaciteti ili proizvodnja proširila na nove proizvode i proizvodne procese, odnosno unapredile usluge u oblasti eko turizma.
Realizacija traje najviše 12 meseci od podnošenja prijave projekta, a ulagači su obavezni da najmanje tri godine nakon realizacije održavaju ukupan broj zaposlenih, kao i da ne prodaju opremu koja je predmet ulaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar