U trendu

Dombrovskis: Spor oko Litvanije moze se resiti diplomatski

BRISEL – Evropska unija i Kina mogu da nađu diplomatsko rešenje u sporu oko Litvanije, izjavio je danas potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ubrzo nakon što su vlasti EU objavile da su pokrenule postupak u Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv trgovinske prakse Kine prema toj baltičkoj državi.

„Svakako da može da postojati diplomatsko rešenje. Što se tiče EU, mi nastojimo da rešimo spor sporazumno, na dva paralelna koloseka“, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Kina je snizila nivo diplomatskh odnosa sa Litvanijom nakon što je ta zemlja dozvolila otvaranje de fakto tajvanske ambasade u Vilnjusu. Kina smatra Tajvan delom svoje teriotrije.

Evropska komisija, koja nadgleda trgovinsku politiku Evropske unije, navela je u saopštenju o pokretanju postupka pred STO da trgovinske mere Kine štete izvoznicima u Litvaniji i drugim članicma 27-članog bloka.

Ovim povodom se danas oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije, koje je izrazilo nadu da će trgovinski spor sa Kinom biti rešen u konsultacijama između Pekinga i Brisela.

„Litvanija se nada da će Kina pristati da učestvuje u konsultacijama sa EU i da će oni biti uspešni ne samo za prevazilaženje postojećih trgovinskih poremećaja, već i za obezbeđivanje dugoročno održivih rešenja“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje citira Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.