U trendu

Donahju: Sporazum o porezu mora da zadovolji potrebe svih

DABLIN – Irski ministar finansija Paskal Donahju poručio je da svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja.

„Svima je u interesu postizanje održivog, ambicioznog i ravnopravnog sporazuma o međunarodnoj poreskoj arhitekturi“, rekao je Donahju, prenosi Rojters.

Ministar finansija Irske, zemlje koja ima poresku stopu od 12,5 odsto, u komentaru na odluku najbogatijih država sveta da podrže stopu poreza na dobit od najmanje 15 odsto, rekao i da očekuje širu raspravu o ovome u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

„Radujem se uključivanju u diskusije u OECD-u. Za stolom je 139 zemalja, a bilo koji sporazum moraće da zadovolji potrebe malih i velikih zemalja, razvijenih i nerazvijenih“, naglasio je Donahju.

Irsku mnogi smatraju poreskim rajem, zbog njene poreske i ekonomske politike.

Kompanija Epl, koja ima jedno od sedišta u Irskoj, bila je predmet istrage američkog Senata. Evropska komisija je svojevremeno tražila da ta kompanija plati 13 milijardi evra zato što godinama nije plaćala porez po osnovu povlastica koje su joj omogućile irske vlasti.

Grupa G7 postigla je danas istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija.

Kako javljaju agencije, ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da minimalna poreska stopa bude 15 odsto i on će se ubuduće obračunavati i tamo gde kompanije obavljaju poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo.

Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.