U trendu

Donji dom Kongresa SAD usvojio zakon o 715 milijardi dolara ulaganja u puteve, prevoz, vodovode

Donji dom američkog Kongresa, gde većinu imaju demokrate, odobrio je danas važan predlog zakona vrednosti 715 milijardi dolara za saobraćajnu infrastrukturu kojim se otvaraju potencijalne investicije u puteve, železnicu, javni saobraćaj i vodovode tokom pet godina.

Zakon je usvojen uglavnom po partijskoj liniji sa 221 glasom za i 201 protiv.

Ovaj zakon bi mogao da posluži kao početak za pregovore o „paketu za infrastrukturu“ koji bi podržale obe stranke.

Predsednik SAD Džozef Bajden i grupa senatora iz obe partije već su se dogovorili o nacrtu tog „paketa“, ali to još nije pretvoreno u tekst zakona. Demokrate će se zalagati da se u to uključe mnoge od odredbi iz danas usvojenog zakona kada Kongres bude razmatrao širi dvopartijski dokument ovog leta.

Glavni autor zakona Piter DeFazio rekao je da će investicija koja se predlaže omogučiti da SAD poprave mostove, puteve i tunele, i time poveća ekonomsku konkurentnost, dok se istovremeno bori sa novim egzistencijalnim izazovoma klimatskih promena.

„Moramo ponovo da gradimo na način o kojem nikad ranije nismo mislili. Biće skupo ali dobra vest je da će stvoriti milione, milione dobro plaćenih radnih mesta“, rekao je DeFazio.

Zakon predstavlja početnu tačku za neke od investicija u javne radove o kojima je govorio predsednik Bajden ali odluku o tome kako da se to plati, ostavlja za neki drugi dan.

Bajden je predložio povećanje korporativnog poreza da se finansiraju investicije u infrastrukturu, ali republikanci se tome protive i glasali bi protiv. Grupa od 10 senatora iz obe partije koja pregovara o planu vrednosti gotovo hiljadu milijardi dolara, suzila je mogućnost na nekoliko potencijalnih izvora finansiranja koje ne uključuju povećanje poreza.

Republikanci su se protivili danas razmatranom predlogu zakona o saobraćaju zato što ne uključuje mehanizam finansiranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar