U trendu

Doživotne karte skupo koštale Amerikan erlajns

ZAGREB – Neke odluke komaopnija mogu imati dugoročne posledice i stvoriti još veće probeleme, a jedna takva smatra se za najskuplju u istoriji moderne avioindustrije, koju je pre 38 godina donelo rukovodstvo Amerikan erlajnsa.

Naime, osamdesetih godina prošlog veka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadoknadili manjak gotovine, odlucili su da na tržište izbace neogranicenu doživotnu kartu za let prvim razredom, prenosi Novac.hr.

Pravo na kupovinu ove karte za 250.000 dolara jednokratno, imali su najcešci putnici aviokompanije. Uz tada nazvanu kartu AAairpaš, putnici su dobili mogućnost neogranicenog letenja gde god i kada god požele tokom celog života. Isto tako za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioca ili clana porodice.

Ova investicija bila je svojevrsna obveznica. Umesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplacivali dividendu u putovanjima. AAirpaš je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, cime je firma dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

Međutim, ispostavilo se, da je ishitrena odluka aviogiganta na kraju više koštala nego što je vredela te je Amerikan erlajns bio primoran da opozove AAirpas za troje klijenata.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli nacin da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je bankar Stiv Rotstain iz Čikaga, koji je svoju Aairpaša kartu iskoristio cak 10.000 puta.

Tako je tokom dvadeset godina 1 000 puta leteo za Nnjujork, 500 za London, San Francisko i Los Angjeles, a u Tokio je otputovao cak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej, te 50 puta u Hong Kong.

Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskoristili ovu kartu bio je i Žak Vrum. Za razliku od Rotstajna on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, a vremenom je slicne poludnevne i jednodnevne aktivnosti poceo da primenjujue po celom svetu.

Kada se 2007. godine Amerikan erlajns ponovo našao u finansijskim teškoćama uvidom u knjige, vođstvo kompanije otkrilo je kako su najgorljiviji korisnici AAirpaša – Stiv Rotstajn i Žak Vrum – kompaniju godišnje koštali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.

Daljom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica svoje besplatne karte delili i s trećim osobama te na njima masno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru te im ukinuli privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja Amerikan erlajnsom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpaša, ali uprkos žalbama i tužbama nisu uspeli da povrate izgubljeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.