U trendu

Dragoljub Damljanović novi predsednik SAM-a

BEOGRAD – Srpska asocijacija menadžera (SAM) izabrala je večeras na 13. godišnjoj izbornoj skupštini novog predsednika – Dragoljuba Damljanovića, koji će naslediti Stanku Pejanović, i u naredne tri godine predvodiće najveće udruženje menadžera u zemlji.

Dragoljub Damljanović zaposlen je u kompaniji „Šnajder elektrik“ (Sćneider Electric) kao potpredsednik za energetiku i usluge u jugoistočnoj Evropi, član SAM-a je od 2014. godine i dobitnik je vrednih poslovnih priznanja, među kojima su nagrada za „Menadžera godine 2017“ i priznanje za „Promociju i razvoj liderstva među mladima 2018. godine“.

Damljanović kaže da je funkcija predsednika SAM-a za njega čast i obaveza, čast jer, kako navodi, smatra da članovi SAM-a predstavljaju ono najbolje što Srbija ima u oblasti vođenja firmi, a obaveza, jer će morati ne samo da održi postojeći rad Asocijacije već i da radi na njenom razvoju u naredne tri godne.

Govoreći o planovima rada, rekao je da će Asocijacija prvenstveno pokušati da pronađe sistemski način kako da njeni članovi razmenjuju iskustva, dodajući da su pojedini zaposleni u korporacijama, a neki od njih su preduzetnici, te su iskustva i jednih i drugih, ističe, bitni za razvoj biznisa.

„Druga stvar, pokušaćemo da izađemo van Beograda i da naše aktivnosti proširimo i na druge gradove Srbije, to neće biti lako, to će biti izazov. Treća stvar, probaćemo da privučemo što više mladih, da im podelimo znanja, jer nam je iskustvo kroz mentorski rad pokazalo da znanja koja mladi mogu ovde da steknu teško da mogu steći na drugi način“, rekao je Damljanović.

Izrazio je nadu da će SAM biti jak društveni akter i da će u narednom periodu biti još glasniji učesnik ovog društva.

Dosadašnja predsednica Asocijacije Stanka Pejanović istakla je da je ponosna na ostvarene rezultate u prethodne tri godine, posebno na pokretanje novih programa, ali i na jačanje saradnje s najvećom evropskom organizacijom menadžera.

„Naš rad u prethodne tri godine bio je fokusiran na osnaživanju naše profesije, na promene i percepcije koje društvo ima o profesiji menadzera, kao i da pozicioniramo organizaciju i izvan granica naše zemlje. Naime, SAM je postala punopravna članica Evropske konfederacije menadžera koja aktivno učestvuje u radu Evropske komisije“, istakla je Pejanovićeva.

Na večerašnjoj izbornoj skupštini izabrani su i članovi Upravnog odbora SAM-a – Dušan Basalo iz Atria grupe, Biljana Bogovac iz PwC Srbija, Marija Desivojević Cvetković iz Delta holdinga, Slobodan Đinović iz Orion Telekoma, Mihailo Janković iz Nectar grupe i Dragomir Kostić iz Atlantic Brands.

Izabrani su i Nebojša Mandić iz DHL Global Forwarding, Nebojša Matić iz Mikroelektronika, Miloš Milisavljević predstavnik Strawberry Energy, Stanka Pejanović iz Hisense Gorenje Europa, Miloš Perović iz Termoventa, Dragan Popović iz Aigo Busineš system, Dejan Ranđić iz DNA Communications, Aleksandra Stojanović iz MK Grupa i Dejan Turk iz VIP moblile.

Na skupštini je rečeno da je SAM u 2019. organizovao više od 40 aktivnosti usmerenih na razvoj menadžera, njihovo povezivanje i unapređenje okruženja, poput događaja Junski susret, sastanak sa članovima Fiskalnog saveta, Poreskom upravom, kao i predstavljanja članova kroz format „Veče sa… u Crowne Plazi“.

Prošle godine je nastavljeno i promovisanje liderstva i profesionalni razvoj mladih menadžera kroz Mentorski program, u okviru kojeg je počela peta generacija.

Na kraju godine, SAM je dodelila prestižne „SAM Godišnje nagrade“ na svečanom događaju „SAM Gala 2019“.

Članovi SAM-a su okom prošle godine pokrenuli temu zadržavanja mladih u Srbiji na „Forumu menadžera“, koji je okupio poslodavce, predstavnike Vlade i studentske organizacije kako bi se zajednički pronašla rešenja koja mogu da doprinesu privlačenju kadrova i ulaganju u ljude.

Najavljuju da će ta tema biti među prioritetima i u 2020. godini.

SAM je udruženje profesionalnih menadžera koje okuplja 450 članova, rukovodilaca firmi i timova sa više od 70.000 zaposlenih koji godišnje realiziju poslove u vrednosti od devet milijardi evra.

Asocijacija u svom fokusu ima profesionalni razvoj menadžera, afirmaciju, profesionalizaciju i promociju menadžerske struke, povezivanje menadžera i promociju najboljih poslovnih praksi, kompanija, odgovornog, etičkog i održivog poslovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.