U trendu

Država bespovratno dotira taksiste 8.000 € – uz jedan uslov?

Taksisti koji kupuju novi automobil sledeće godine mogu da računaju na 8.000 evra dotacije države, prenose mediji u Srbiji.

Uslov je da kupe vozilo po ceni od najmanje 13.000 evra, električno, hibridno, na komprimovani prirodni gas ili sa „evro 6“ motorom, pišu današnje „Večernje novosti“.

Da ne bi vraćali poklonjeni novac moraju da nastave da taksiraju baš tim vozilom najmanje tri godine, a u narednoj godini iz budžeta će biti obezbeđene dotacije za najviše 6.000 taksista.

Ranije je najavljeno da će svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, morati da budu bele boje, dok će o modelu i ceni automobila taksi prevoznici širom Srbije imati pravo da sami odluče.

U strukovnim udruženjima pretpostavljaju da će njihove kolege uglavnom birati vozila srednje klase, čija je cena do 17.000 evra, što znači da će mnogima država kupiti više od polovine automobila.

Taksisti na ovaj ustupak gledaju kao na način da im se država oduži za to što im godinama nije omogućila fer uslove poslovanja i nije uredila to tržište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.