U trendu

Država će pomoći mioničkim poljoprivrednicima zbog suše

MIONICA – Ministarstvo poljoprivrede će pomoći mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše, poručio je danas u Mionici ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar poljoprivrede je zajedno sa predsednikom opštine Mionica Bobanom Jankovićem obišao poljoprivrednike u Mionici i razgovarao sa njima u Skupštini opštine Mionica.

Nedimović je najavio javne pozive koje ći ministarstvo uskoro raspisati iz oblasti mehanizacije, gde će država učestvovati sa 50 odsto, saopštila je opština Mionica.

„Sa predsednikom opštine Mionica dogovorićemo na koji način će država pomoći mioničkim poljoprivrednicima u otklanjanju posledica suše. Da vidimo na koji način ćemo da reagujemo putem robnih rezervi kako bismo obezbedili stočnu hranu. A od oktobra zbog deficita mleka, očekujemo povećanje cene“, rekao je Nedimović.

On je istakao da je premija za mleko povećana sa sedam na 10 dinara i da Srbiju u narednom periodu očekuju nove mere kada je reč o mlečnom govedarstvu.

Predsednik opštine Mionica, Boban Janković obraćajući se mioničkim poljoprivrednicima naglasio je da država sve čini kako bismo danas u Srbiji i Mionici imali kvalitetne poljoprivredne proizvode.

„Naporno radimo kako bi naši poljoprivredni proizvođači imali sve uslove za razvoj. Asfaltiramo lokalne puteve, ulažemo u komunalnu infrastrukturu. Poljoprivereda je izuzetno važna za građane Mionice. A ove godine smo uz podršku Vlade Srbije obezbedili više od 1,5 milijardi dinara, koje će biti uložene u drastično poboljšanje uslova života svih Mioničana“, rekao je Janković.

U obilasku opštine Mionica, ministar Nedimović sa predsednikom Bobanom Jankovićem posetio je i mioničkog uspešnog živinara Milana Stepanovića iz sela Paštrića.

Milan sa svojom porodicom uzgaja 12.000 pilića, a domaćinstvo Stepanović je opremljeno i najmodernijom klanicom.

Opština Mionica raspisala je dva javna poziva za dodelu podsticaja za investicije u fizičku imovinu gazdinstava i investicije u organsku proizvodnju.

Ukupna sredstva koja je Opština opredelila iznose 12,8 miliona dinara, od toga 9 miliona za podsticaje u fizičku imovinu, a 3,8 miliona za podsticaje u organsku proizvodnju.

„Opština Mionica je opredelila 12 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. To je značajna suma. Pozivam sve mioničke poljoprivrednike da konkurišu i obezbede novac koji im je neophodan“, rekao je Janković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.