U trendu

Država Njujork će finansijski pomoći lokalnim novinskim kućama da zaposle i zadrže novinare

Njujork nudi do 90 miliona dolara poreskih kredita novinskim kućama da bi angažovali i zadržali novinare u nastojanju da pomognu osptanak sve manje lokalne novinske industrije.

Poreski kredit smanjuje iznos poreza koji se plaća i može pomoći da se vrati novac u vidu povraćaja poreza ili poreske olakšice.

Američka industrija štampe je u dugom padu iz raznih razloga, među kojima je najveći gubitak prihoda od oglašavanja pošto se sa primarno štampanih izdanja prešlo na uglavnom digitalna. To je nagnalo poslanike države Njujork da pomognu merom usvojenom u državnom budžetu.

Njujorški trogodišnji program omogućava nekim novinskim organizacijama da iskoriste poreske kredite koji se mogu vratiti svake godine, pri čemu sva može da dobije poreske kredite do 320.000 dolara godišnje.

Državni senator Bred Hojlman-Sigal, demokrata koji je sponzorisao zakon, rekao je da je očuvanje novinarskih poslova od vitalnog značaja za zdravlje demokratije. Kao dokaz je naveo neuspeh oslabljenih njujorških medija da istraže pozadinu Džordža Santosa, republikanca koji je izmislio mnoge detalje svoje životne priče, sve dok nije bio izabran u Kongres.

Iako je poreski kredit namenjen malim sajtovima s vestima u društvenoj zajednici, veće medijske organizacije bi takođe mogle imati koristi. Poreski krediti bi uglavnom bili dostupni samo novinskim kućama koje nisu na berzi, mada bi postojao izuzetak za određene medijske kompanije zbog smanjenja tiraža.

Hojlman-Sigal je rekao da je otvoren za revizije kako bi se zakon proširio na neprofitne novinske organizacije i samo digitalne medije, koji su zasad izostavljeni iz programa.

„Ovo je prvi put u američkoj istoriji da smo stvorili strukturu poreskih kredita za podršku novinarskim poslovima“ – rekao je Džon Sleus, predsednik NewsGuild-CVA – sindikata novinara.

Zakonodavci u nekoliko država odmerili su različite pristupe kako bi pomogli novinskim organizacijama koje se bore za opstanak.

Vlade država u Kaliforniji i Novom Meksiku pomažu u finansiranju lokalnih programa vesti.

Zakonodavno telo Kalifornije razmatra predlog zakona koji bi zahtevao od tehnoloških giganata poput Gugla, Fejsbuka i Majkrosofta da plaćaju procenat prihoda od reklama medijskim kompanijama za povezivanje sa njihovim sadržajem. Gugl je nedavno odustao tako što je privremeno uklonio veb-lokacije s vestima iz Kalifornije iz rezultata pretrage nekih korisnika.

U Ilinoisu, zakonodavci su predložili program novinarskih stipendija, poreski kredit i zahtev da novinske kuće obaveste državu o planovima da prodaju svoje poslovanje četiri meseca unapred. U Konektikatu i Ilinoisu bi nalagali da deo novca koji država potroši na oglašavanje, ode lokalnim medijima.

Većina mera koje su napredovale ove godine sprovedene su u državama pod kontrolom demokrata. Ali Ana Brugman, direktorka politike Rebuild Local News-a, koja se zalaže za pomoć države novinarstvu, rekla je da postoji interesovanje za tu ideju i u republikanskim državama, a ukazala da te inicijative mogu biti skupe.

Širom SAD 203 okruga nema lokalnu štampu s vestima, po prošlogodišnjem izveštaju Medil škole novinarstva Univerziteta Nortvestern. Više od 1.500 – skoro polovina okruga – ima samo po jedan lokalni list s vestima.

Njujorški program, koji bi počeo 2025. godine, podeliće poreske olakšice u dva dela, sa oko četiri miliona dolara dostupnih poreskih kredita za pomoć redakcijama da zaposle osoblje i 26 miliona dolara kredita za zadržavanje osoblja.

Redakcije bi mogle da dobiju poreske olakšice u vrednosti od 5.000 dolara za svako novo zaposlenje, sa ograničenjem od 20.000 dolara, ili ukupno četiri nove pozicije. Redakcije bi mogle da dobiju do 300.000 dolara poreskih olakšica da bi zadržale osoblje.

„U vreme kada je toliko mnogo informacija, obučeni novinari koji mogu postavljati teška pitanja i pozivati izabrane zvaničnike i druge javne ličnosti na odgovornost, ključni su za našu demokratiju“ – rekao je državni senator Džeremi Kuni, demokrata koji predstavlja delove oblasti Ročester u zapadnom Njujorku.

Novinske kompanije koje se prijavljuju za poreski kredit neće biti procenjene na osnovu toga da li se vlasti sviđa njihovo izveštavanje – rekli su državni zvaničnici.

Zakari Rikner, osnivač „Empire State Local News Coalition“, rekao je da se nada da će propisi za taj program biti izrađeni tako da daju prioritet za poreske olakšice „novinskim kućama kojima su najpotrebnije“.

Tom Vajli, izdavač „The Buffalo News“-a, rekao je da će im poreski kredit pomoći da ulažu u reportersko novinarstvo.

„Mislimo da će nam poreski kredit pomoći da i dalje budemo ključni izvor lokalnih vesti u zapadnom Njujorku“ -rekao je Vajli. „Naš rad održava informisano biračko telo u ovo doba dezinformacija i lažnih vesti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.