U trendu

Država preuzela akcije Komercijalne i olakšala njenu prodaju

BEOGRAD – Država je današnjim preuzimanjem 34,58 odsto akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) ispunila svoju obavezu, ali i olakšala prodaju te banke, pošto sada raspolaže sa objedinjenim paketom od 83,23 odsto akcija, izjavio je profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Sada će uslediti ozbiljnija faza u procesu privatizacije Komercijalne banke u kojoj se očekuju obavezujuće ponude četiri potencijalna investitora, rekao je Grubišić Tanjugu.

On je rekao da je država bila u obavezi da postupi u skladu sa obavezom još iz 2006. godine i da su četiri institucionalna investitora koji su ušli u vlasničku strukturu Komercijalne banke iskoristili tzv. put opciju.

„Još 2006. godine bila je preuzeta obaveza države da u trenutku kada reši da proda, a to je sada, otkupi njihove akcije i to je sada realizovano. I sada može olakšano da se pristupi daljim fazama u privatizaciji Komercijalne banke“, naveo je Grubišić.

Pored današnje transakcije sa EBRD i EIB, 26. juna ove godine preuzeto je 6,89 odsto običnih akcija u vlasništvu dva fonda: Svedfund i DEG.

Na osnovu ugovora, međunarodne finansijske institucije – akcionari, imaju pravo da prodaju svoje udele državi po unapred određenoj ceni, te su oni iskoristili put opciju (put option) i aktivirali je 26. marta 2018. godine, slanjem put obaveštenja Republici Srbiji.

„Sada cekamo sledeću fazu, da potencijalni kandidati za preuzimanje Komercijalne banke analiziraju dublje dokumentaciju i daju obavezujuće ponude. Teško je sada prognozirati ishod na osnovu neobavezujućih ponuda, da li će cena biti dovoljno atraktivna i da li će se ispuniti sva očekivanja prodavca i potencijalnog kupca“, rekao je Grubišić.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su četiri zainteresovana igrača: tri banke – austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka, kao i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik americki biznismen Tim Kolins.

„Videćemo šta će uslediti dalje, ali mi se čini da je najbolje rangirana ponuda NLB banke, na nekih 80 odsto od knjigovodstvene vrednosti“, rekao je Grubišić.

Tek će se videti kako će se država postaviti prema tim ponudama i da li će biti zadovoljna, zaključio je on.

Ministarstvo finansija potvrdilo je da je država danas otkupila deo akcija Komercijalne banke od EBRD i IFC Capitalization Fund i precizirala da je od njih preuzela 34,58 odsto akcija.

Ministarstvo je navelo da su akcije otkupljene za 217 miliona evra, u skladu sa uslovima i cenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine.

Na taj način, uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci i omogućeno je Republici Srbiji da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23 odsto običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.