U trendu

Dualne studije od jeseni na fakultetima

BEOGRAD – Na fakultetima u Srbiji uskoro će biti u ponudi dualni studijski programi, a odevno inženjerstvo i dizajn među prvima su koji će biti razvijeni u saradnji poslodavaca i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Po dualnim studijama studenti će učiti teoriju u amfiteatrima i učionicama, a veštine i praksu sticati u kompanijama, u realnom radnom okruženju kod potencijalnog poslodavca, navedeno je u saopštenju.

Cilj uvođenja dualnog obrazovanja jeste da fakulteti pored vrhunskih teorijskih znanja svojim studentima ponude praktične kompetencije koje se stiču kroz rad u kompanijama, objašnjava dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović.

Ističe da fakultet vrlo pažljivo prati potrebe privrede i da je spreman da, u kratkom roku, postojeće studijske programe prilagodi dualnom modelu studija.

Iz PKS podsećaju da Mašinski fakultet u ponudi već ima novi master studijski program Industrija 4.0, te da je jedan od koncipiranih prema smernicama dualnog obrazovanja.

Rešenje problema nedostatka inženjera koji je prisutan i u mnogo razvijenijim ekonomijama od naše, profesor Mitrović vidi u privlačenju stranih kompanija da, osim proizvodnih, u Srbiju prebace i razvojne kapacitete, preneto je u saopštenju.

Osnovni preduslov je unapređenje kvaliteta obrazovanja inženjera, što dualne studije i omogućavaju.

Privreda ukazuje na višestruke benefite dualnih studija u odnosu na klasična predavanja i vežbe na fakultetima.

„Prednosti su velike, jer se studenti u toku studiranja pripremaju za posao u struci, a kompanije dobijaju spremne i obučene kandidate. Nedavno smo otvorili i fabriku u Novom Sadu, u kojoj se proizvodi napredna elektronika za auto industriju, pa su potrebe za uključivanje u dualne studijske programe još veće, posebno vezano za SMT tehnologiju, testiranje, optiku, elektroniku i mašinstvo“, ističe generalni direktor kompanije Continental Automotiv Srbija Saša Ćoringa.

Kompanija na globalnom nivou već ima takvu praksu i odlične rezultate u Nemačkoj i Rumuniji.

„Continental Automotiv Srbija je vrlo zainteresovana da se uključi u dualne studijske programe i otvoreni smo za saradnju sa svim resorsnim institucijama i obrazovnim ustanovama. Imamo lepo iskustvo sa našim programom praksi gde je više od 100 studenata uglavnom Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu prošlo praksu u našem Istraživačko razvojnom centru i po završetku dobilo posao u kompaniji“, rekao je Ćoringa.

On je najavio da na Fakultetu tehničkih nauka kompanija uskoro otvara i laboratoriju gde će studenti imati vežbe i praksu.
Prednosti učenja kroz rad su dinamičnost, inovativni pristupi i značajno smanjenje trajanja obuke za posao.

Sinergija teorijskog i praktičnog znanja dovodi do stvaranja mladih, energičnih i obrazovnih kadrova koji su potrebni privredi, ocenjuje marketing menadžer u čačanskoj kompaniji Tiffany Production Tamara Karapandžić.

Firma je aktivno uključena u projekat srednjoškolskog dualnog obrazovanja u Čačku i da je logičan sled aktivnosti dualni studijski program, kome će se Tiffany rado pridružiti, kaže rukovodilac Službe za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Ana Stojanović.

„U sektorima koje je tražila privreda omogućeno je školovanje studenata na akademskim i strukovnim studijama prvog i drugog stepena. Zakon o dualnom modelu u visokom obrazovanju, donet septembra 2019. godine usvojio je koncept i dobru praksu već uspostavljenog modela dualnog obrazovanja na srednjoškolskom nivou“, ukazuje Stojanovicjh, preneto je u saopštenju.

Takođe, kaže ona, aktivnosti PKS u okviru dualnih studija biće usmerene na povezivanje poslodavaca sa visokoškolskim ustanovama i podršku kompanijama kroz celokupan proces studiranja.

Ističe, da će učenje kroz rad odgovoriti potrebama privrede i studenata, omogućiti brzo zapošljavanje mladih budućih stručnjaka, kao i njihov ostanak u Srbiji.

Uvođenjem dualnih studija poslodavci, koji godinama ukazuju na manjak kadrova, naročito inženjera tekstilne, mašinske, elektro industrije, građevine, IT-a, kao i tehnologa različitih specijalnosti, imaju mogućnost da dođu do mladih ljudi koje će obučiti prema svojim potrebama i da, po završetku studiranja, ostanu da rade u kompaniji, rekla je Stojanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.