U trendu

Duguju državi milijarde: Ovo su najveći poreski dužnici u Srbiji

Poreska uprava objavila je listu najvećih dužnika, a na vrhu liste je preduzeće „Mera invest“ iz Beograda koje duguje 1,084 milijardi dinara.

Vlasnik Mera investa je kiparska kompanija Mera Investment Fund Limited sa Kipra. Kako je vidljivo iz dokumenta sa arbitraže ove kiparske kompanije protiv Republike Srbije, koji je vođen pred Međunarodnim centrom za regulisanje investicionih sporova (ICSID, Case No. ARB/17/12), vlasnik Mera Investment Fund Limited je Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

Na drugom mestu nalazi se „Magma prom“ iz Šapca koje duguje državi 990 miliona dinara. Ovu kompaniju Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici dovodi u vezu za biznismenom Miroslavom Bogićevićem.

Treće mesto zauzima „Dunav grupa agregati“ sa 787 miliona dinara, a  Prema podacima APR vlasnik ove kompanije je Dunav grupa DOO, čiji je direktor poznati biznismen Dušan Borovica. Zatim slede „Termol“ iz Beograda sa 772 miliona, a na petom mestu je „Prodeksim“ iz glavnog grada – 726 miliona.

Među prvih deset najvećih dužnika je i kompanija „Zekstra grupa“.

Poreska uprava objavila je i spisak pravnih lica dužnika u stečaju, kao i onih kojima je oduzet PIB.

Najveći dužnik među pravnim licima kojima je privremeno oduzet PIB je „Epolon IBR“ iz Petrovaradina koji duguje 981 milion dinara, drugi je „Slobeks oil“ iz Buštranja sa dugom od 946 miliona dinara, a sledi „Hadži invest“ iz Beograda sa 902 miliona duga državi.

Na četvrtom mestu dužnika pravnih lica kojima je privremno oduzet PIB je „Srbija-turist“ iz Niške Banje koji duguje 655 miliona dinara, a peti je Privredno društvo za izdavaštvo, trgovinu, turizam, saobraćaj i usluge AMSS Poslovni sistem iz Beograda sa 612 miliona dinara.

Na ovom spisku je 406 pravnih lica, a prema podacima na dan 30. novembar.

Na listi najvećih dužnika u stečaju kojih na listi ima ukupno 801, najveći dug ima „Beobanka“ iz Beograda sa dugom od 33,1 milijardu dinara, „Invest banka“ iz Beograda 24,8 milijardi, „Astra banka“ sa 20,6 milijardi, „Beogradska banka“ 17,8 milijardi, dok je na petom mestu akcionarsko društvo za promet putničkih automobila i rezervnih delova „Zastava automobili“ sa 7,6 milijardi dinara.

Najzaduženiji preduzetnik, među 2.423, je građevinska radnja SWM iz Lapova koja duguje 121 milion dinara za porez.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.