U trendu

Dujanović: Zaustavljeno curenje amonijačne vode u Pančevu, utvrđuju se činjenice

BEOGRAD/PANČEVO – Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović rekao je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije u Pančevu zaustavili curenje amonijačne vode koja je sinoć iscurela iz kamiona cisterne parkirane u pančevačkom naselju Topola i da policija obezbeđuje mesto akcidenta.

„Sektor MUP-a za vanredne situacije u Pančevu obezbeđuje lokaciju, prati njeno saniranje. Pozvani su sinoć oko 1.00 sat i izašli na teren inspektori za zaštitu životne sredine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo je uputilo poziv i Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru da izvrši sva potrebna merenja, a kada lokacija bude obezbeđena i sanirana, inspektor Ministarstva za zaštitu žiovotne sredine će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti“, rekao je Dujanović za Tanjug.

Dodao je da je Grad Pančevo angažovao Zavod za javno zdravlje Pančevo da obavi sva potrebna merenja, tako da se očekuju i ti rezultati.

„U pitanju je amonijačna voda, što je mnogo blaže nego amonijak, ali za sada nemamo informaciju o tome koliko je toga iscurelo. Očekujemo zvanične rezultate Zavoda za javno zdravlje Pančevo“, rekao je Dujanović.

On je objasnio da je do curenja došlo zbog problema na nekim ventilima na kamionu cisterni, ali da je od inspektiora za zaštitu životne sredine obavešten da curenja više nema, jer su pripadnici MUP-a to zaustavili.

Dujanović je dodao kako je cisterna bila parkirana na parkingu kompanije „Saga“ i da je bilo planirano da nastavi put do cementare u Popovcu, koja amonijačnu vodu koristi u svojoj proizvodnji.

Naveo je da inspektori na terenu utvrđuju odakle je krenuo transport, kako je cisterna završila na parkingu „Sage“ u naselju Topola i gde nastavlja dalje, a podaci će biti poznati u toku dana.

Dujanović je potvrdio da se ukupno 10 građana Topole javilo lokalnoj Opštoj bolnici sa respiratornim tegobama, ali de ti građani nisu teže ugroženi.

U naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu sinoć oko 22.45 došlo je do curenja amonijaka iz auto-cisterne.

Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.