U trendu

Dva od tri prodata nova vozila lane u Norveskoj- električni

OSLO – Prodaja električnih automobila u Norveškoj porasla je prošle godine za 48 posto, što je obezbedilo da gotovo dva od svaka tri nova prodata četvorotočkaša budu automobili na baterije, prio čemu je „Tesla“ bio najprodavaniji brend.

Stremeći ka tome da postane prva država u svetu koja će okončati prodaju benzinskih i dizel automobila do 2025, Norveška, inače veliki proizvođač nafte, izuzela je prodaju električnih vozila na baterije (BEV) od poreza, koji važi za automobile sa unutrašnjim sagorevanjem.

„Tesla“ je na norveškom tržištu automobila prošle godine stekao tržišni udeo od 11,5 procenata, i prvi put postao brend broj jedan po prodaji u celoj godini, potisnuvši sa čelne pozicije nemački Folksvagen čiji udeo na tržištu iznosi 9,4 posto, prenosi Rojters.

Najpopularniji automobil godine u ovoj nordijskoj zemlji bio je „Teslin“ Model 3, a slede Tojotin hibrid RAV4, jedini među 10 najprodavanijih vozila koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, i Folksvagenov električni model ID.4, koji je zauzelo treće mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.