U trendu

Dve decenije uspešne saradnje RGZ-a i Švedske

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) danas
je posetila generalna direktorka Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) Karin Jemtin i predstavnica ambasade Švedske Karin Mekdonald kako bi obeležili dve decenije uspešne saradnje i najavili novi projekat „Smart SDI“.

Vrednost novog projekta isnosi 2,25 miliona evra, a glavni ciljevi su jačanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i olakšavanje pristupa, deljenja i korišćenja geoprostornih podataka i usluga, naveli su iz RGZ.

Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta koji finansira SIDA, a koji su sprovodili RGZ i Švedska agencija za kartografiju i katastar, a sa direktorom RGZ-a Borkom Draškovićem razgvoarano je i o novom projektu „Smart SDI“.

Menadžer projekta biće Matijas Rantanen koji je poručio da će novi startap projekat doneti velike mogućnosti za RGZ Srbije, te da se nada uspešnom nastavku saradnje koje traje u kontinuitetu već dugi niz godina.

Pomoćnik direktora Sektora za razvoj i inovacije Darko Vučetić istakao je da će Švedska nastaviti da podržava RGZ u narednom periodu.

„Oni nas prate svih ovih godina na reformskom putu i bez partnera SIDA i Vlade Švedske ne bismo uspeli da napravimo ovako uspešnu reformu. Zahvalni smo im, i srećni smo nakon saznanja da će švedska vlada da nastavi da podržava reforme u zemljišnoj administraciji i katastru“, rekao je Vučetić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.