U trendu

Dveri: Država da leči uzroke ključne za opstanak poljoprivrednika, a ne da se bavi posledicama

Pokret Dveri je danas podržao „većinu zahteva“ koje su poljoprivrednici izneli posle neuspelih pregovora s Vladom Srbije i pozvao državu da se bavi uzrocima lošeg stanja u poljoprivredi, a ne posledicama.

„Isključivi krivac za loš status srpskog agrara je država, koja je omogućila nekontrolisani uvoz svih poljoprivrednih proizvoda, a srpski seljak ne može biti konkurentan sa stranim poljoprivrednim proizvođačima, koji dobijaju subvencije u svojoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Dveri su navele da se primećuje da na blokadama saobraćajnica nema voćara, stočara koji se bave svinjogojstvom i drugih iz mnogih grana poljoprivrede, kao ni malih poljoprivrednih proizvođača, „već samo onih velikih“.

„Srpski seljaci bi na svojim poljoprivrednim gazdinstvima mogli da rade za 1.000 ili 1.500 evra mesečno, ali su uniženi, ucenjeni i uslovljeni i moraju glavom bez obzira da beže sa svojih imanja i ognjišta, i da trče u strane kompanije da bi motali kablove za 300, 400 evra. Aleksandar Vučić i ovaj režim upravo sve vreme rade na tome da što više srpskih seljaka završi u stranim firmama za sitne pare“, ocenjeno je u saopštenju.

Naveli su da se strancima u Srbiji daje 50.000, pa i više od 100.000 evra po jednom radnom mestu.

„Zbog čega malim srpskim poljoprivrednim proizvođačima ili mladim bračnim parovima koji su odlučili da ostanu na selu, država ne obezbedi bar po 10.000 evra bespovratne pomoći i tako im pomogne da ostanu na svom imanju? To je daleko manje od onoga što država daje strancima“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.