U trendu

Dveri zahtevaju da vlast odustane od transformacije EPS-a u akcionarsko društvo

Pokret Dveri saopštio je danas da od aktuelne vlasti zahteva da odustane od transformacije Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, ističući da bi sa stručnim, a ne partijskim kadorvima, EPS bio veoma profitabilno preduzeće.

Navedeno je da je nakon prethodne ministarke Zorana Mihajlović na čelu Ministarstva rudarstva i energetike na tom mestu „drugi agent stranog interesa Dubravka Đedović“, o čemu „svedoči činjenica o nameri transformacije EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo“.

Dveri su istakle da to „nije kraj puta u težnji da se ovo strateško preduzeće proda strancima“.

Iz tog pokreta smatraju da o tome govori i namera ministarke Đedović „da na sastanku Nadzornog odbora u dnevni red uvrsti poništavanje čak i prethodne odluke o prelasku EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa sa 100 odsto državnog vlasništva i da se donese nova odluka, po kojoj bi se promenio i statut preduzeća“.

„Po tom predlogu skupštinu preduzeća bi činio samo jedan član, to jest ministarka, koja bi direktno postavljala sedam direktora i ceo menadžment“, saopštile su Dveri.

Dodaje se i da postoji namera i da Ministarstvo rudarstva i energetike donese mišljenje da javno snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom više nije delatnost od opšteg interesa.

„Takođe, prelaskom iz javnog  preduzeća u akcionarsko društvo predviđeno je da EPS, umesto preduzeća za proizvodnju i trgovinu električnom energijom, bude predviđen samo za proizvodnju struje, što bi predstavljalo uvertiru za gašenje rudarskog i termo sektora, izazvalo prekomerni uvoz struje, ali i otkaz za 16.000 od ukupno 20.000 radnika. Zbog svega ovoga, radnici EPS-a najavljuju štrajk za koji imaju apsolutnu podršku Srpskog pokreta Dveri“, navedeno je u saopštenju.

Iz Dveri ocenjuju da su „nestručni partijski SNS kadrovi, poput Milorada Grčića, upropastili EPS, ali da prodaja najvažnijeg javnog preduzeća u Srbiji nikako ne može biti rešenje“.

„Naprotiv, rešenje je u imenovanju stručnih ljudi i menadžera od karijere na rukovodeće pozicije, a ne partijskih poslušnika SNS-a. Ali, pre toga, uslov svih uslova je da agenti stranog interesa, poput Dubravke Đedović, drže ruke dalje od strateški važnih preduzeća po srpske nacionalne interese“, saopštile su Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar