U trendu

DW: Ko više investira u Srbiju – Kina ili EU?

BON – Nemačka fondacija Bertelsman objavila je studiju pod naslovom „Koliko Zapad investira duž kineskog Novog puta svile“, koja je pokazala da zapadne zemlje ne zaostaju za Kinom kada je reč o investiranju u pomenutom pojasu.

Prema istraživanju, između 2013. i 2017. godine zemlje Zapada u državama koje su na Putu svile investirale su ukupno 290 milijardi dolara, dok je Kina u istom periodu uložila oko 285 milijardi.

Dalja analiza pokazala je da je za većinu navedenih država ulaganje sa Zapada bilo čak važnije nego kineske investicije, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

Kada se radi o Srbiji, tu Bertelsman takođe navodi da su zapadne investicije u pomenutom periodu iznosile nešto manje od 10 milijardi dolara, kao i da se Srbija nalazi u grupi zemalja u kojima EU investira više od Kine.

Fondacija dalje navodi da je jedan od razloga za takav razvoj situacije to što je angažovanje Kine trenutno daleko iza najava iz Pekinga i da su se ove godine investicije bitno smanjile u odnosu na 2016. ili 2017. godinu, dok su investicije sa Zapada vrlo konstantne.

Kako se navodi, Evropska unija i Nemačka bi mogli da sopstvene institucije, tehnologije, poslovne modele i sisteme vrednosti u mnogo većoj meri nego sada prezentiraju kao alternativu za kinesku ponudu i da iz te ponude izvuku mnogo veću „javnu i diplomatsku korist“ nego što je to trenutno slučaj.

Takođe, EU bi tako mogla da u zemljama pomenutog pojasa bude neko ko postavlja standarde kojih bi potom trebalo da se pridržavaju i kineski investitori.

Ipak, na kraju studije Bertelsman navodi i da je kinesko angažovanje, kada se meri po relativnoj ekonomskoj snazi, „3,7 puta veće od zapadnog“, što bi značilo i da bi Evropska unija mogla i da pojača svoje aktivnosti među zemljama ubrzanog ekonomskog razvoja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.