DW: Nemačka i Rusija spremne da dovrše Severni tok 2?

KELN – Američki Kongres preti novim sankcijama kompanijama koje grade „Severni tok 2“, ali uprkos tome, Nemačka i Rusija izgleda da su rešile da konačno završe ovaj gigantski energetski projekat, piše „Dojče vele“ (DW).

Ipak, u dogovoru koji su postigle američke demokrate i republikanci, ostavlja se mogućnost da se konsultuje sa evropskim državama koje su povezane s gradnjom gasovoda.

Pitanje je šta bi takve konsultacije donele, jer, iako Kongres isključuje mogućnost sankcija Nemačkoj i njenim zvaničnicima, proširena je lista firmi koje bi se mogle naći na udaru, navodi DW.

Amerikanci za sada prete sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji gasovoda, a uskoro bi, kako dodaje DW, na meti mogle da se nađu i firme koje, na primer, grade ili obezbeđuju brodove ili izdaju setifikate za upotrebu gasovoda.

Ostalo je samo da američki predsednik Donald Tramp potpiše predlog zakona kako bi on stupio na snagu.

U konzorcijumu „Severni tok 2 AG“ kažu da ne žele da spekulišu o „tekućoj proceduri“ u SAD.

„Podsećamo na saopštenja Evropske komisije u vladama država EU u kojima se sankcije SAD označavaju kao kršenje međunarodnog prava“, rekli su u toj kompaniji za Dojče vele.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u novembru označila američke sankcije kao „neprihvatljive“, podseća DW.

Gradnja gasovoda je zaustavljena pre oko godinu dana i to pred sam završetak projekta.

Tada su SAD zapretile sankcijama firmama koje specijalnim brodovima polažu podvodne cevi, nakon čega je švajcarska firma povukla oba svoja broda.

Ipak, misteriozna najava krajem novembra podgrejala je nade da bi izgradnja mogla da se nastavi.

U jednom saopštenju nemačke Uprave za vodene puteve i brodski saobraćaj navedeno je da će „verovatno“ između 5. i 31. decembra biti obavljano „podvodno polaganje cevi“ u tom delu Baltika.

U konzorcijumu „Severni tok 2“ nisu želeli da se o tome podrobnije izjasne.

Nakon što su američke sankcije zaustavile projekat, ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će radovi biti dovršeni.

„Naravno da ćemo štititi svoje interese“, rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Do sada je postavljeno 94 odsto cevi za gasovod dug 1.200 kilometara koji ide kroz Baltičko more i tako direktno povezuje najvećeg proizvođača i najvećeg evropskog potrošača energenata.

Kada dva paralelna cevovoda koji se nazivaju „Severni tok 2“ budu gotovi, njihov kapacitet biće 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je isto kao i kod već postojećeg „Severnog toka 1“ koji ide sličnom rutom.

Cena „Severnog toka 2“ procenjuje se na 9,5 milijardi evra, dodaje Dojče vele.

Zvanično, Vašington se protivi izgradnji plašeći se prevelike zavisnosti Evrope od ruskih energenata, u čemu ima podršku Poljske i baltičkih zemalja.

Kritičari, međutim, kažu da SAD žele da osujete gasovod kako bi prodavale više svog tečnog gasa u Evropi, navodi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.