U trendu

Džek Ma u oproštajnom govoru: Živite ozbiljno, budite srećni

HANGDŽOU – Milijarder Džek Ma, koji je uveo e-trgovinu u Kinu, juče se zvanično povukao sa mesta izvršnog predsednika Alibabe, pošto je za dve decenije stvorio biznis vredan 460 milijardi dolara.

On je najavio da će se sada u potpunosti posvetiti filantropiji, a na mestu izvršnog predsednika zameniće ga dosadašnji izvršni direktor Alibabe Danijel Cang.

Ma je izgradio Alibabu na šest osnovnih vrednosti – nazvanih šest duhovnih mačeva, po popularnoj tehnici kung-fua, prenosi B92.

Kako se navodi, to za njega znaci – mušterija je na prvom mestu; poverenje; integritet; timski rad; prigrli promene; strast.

Tako je napravio poslovnu imperiju i postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu, ali je sada odlučio da te principe dopuni i prilagodi savremenom dobu.

U završnom govoru koji je kao izvršni predsedavajuci kompanije održao objavio ih je kao Novu viziju čiji je cilj da Alibaba potraje još 102 godine.

„U 21. veku, bez obzira na to ko ste ili kakva je vaša organizacija, ne treba da se bavite veličinom i moći. Trebalo bi da budete dobri. Ljubaznost je najjaca snaga“, rekao je Ma.

Po njemu, da bi kompanija opstala u savremenom svetu mora da bude digitalno jaka.

U skladu s tim Alibaba ima šest novih vrednosti, koje bi trebalo da ojačaju njenu kulturu za digitalno doba – kupci su prvi, zaposleni drugi, akcionari treći; poverenje čini sve jednostavnim; promena je jedina konstanta; današnji najbolji rezultat je sutrašnja osnovna vrednost; ako ne sada – kada? Ako ne ja – ko?; živite ozbiljno, radite srećni.

„Tehnološka revolucija doneće najdublje promene u ljudskoj istoriji“, rekao je Ma.

Nove tehnologije poput veštačke inteligencije, 5G i interneta stvari (IT) žele da reše tri problema: održivi razvoj, inkluziju i altruizam.

„Ako tehnologija ne može da reši ove probleme, onda ona ne znači ništa“, kazao je.

Ma je rekao da Alibaba želi da unapredi dve stvari: podsticanje kineske domaće potražnje i ucešće u globalizaciji.

„Da bismo podstakli domaću potražnju, moramo se osloniti na tržišnu ekonomiju, a ne na vladine propise. Ako kineska domaca tražnja nije dobra, odgovorna je Alibaba“, naveo je.

Kompanija bi takode trebalo da koristi svoje resurse za povezivanje globalnih preduzeća i cementiranje uloge Kine u budućnosti tehnologije.

Iako se udaljava od svakodnevnih aktivnosti Alibabe, Ma će verovatno i dalje imati veliki uticaj na kompaniju i kinesku tehnološku industriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.