U trendu

DŽenet Jelen: Pogrešila sam s procenama kretanja inflacije

VAŠINGTON – Američka ministarka finansija DŽenet Jelen izjavila je da su njene prošlogodišnje procene o kretanju inflacije bile pogrešne.

„Mislim da sam tada pogrešila u pogledu puta kojim će inflacija ići“, odgovorila je Jelenova u intervjuu za Si-En-En (CNN) na pitanje da li je u svojim izjavama tokom prošle godine potcenila pretnju koju je inflacija predstavljala.

Ona je navela da je „došlo do nepredviđenih i velikih potresa u privredi koji su izazvali rast cene energije, hrane i uska grla u snabdevanju, što je loše uticalo na našu ekonomiju, a koje ja u to vreme nisam u potpunosti shvatila“.

Dodala je da se negativni ekonomski uticaji kreću u rasponu od ruske invazije na Ukrajinu, koja se nije mogla predvideti prošle godine, do nedavnih korona lokdauna u Kini, prenosi Rojters

„Udari na ekonomiju se nastavljaju, a inflacija je glavna briga predsednika DŽoa Bajdena. On snažno veruje i podržava nezavisnost Federalnih rezervi u preduzimanju svih neophodnih koraka s ciljem smanjenja inflacije“, rekla je Jelenova.

Istakla je da Bajdenova administracija preduzima mere koje će podupreti napore FED-a da obuzda inflaciju, pominjući u tok kontekstu vladin zahtev da se snize cene lekova koji se izdaju na recept, pojefitni zdravstvena zaštita, kao i predlog zakona u Kongresu da se poveća upotreba obnovljive energije, što bi trebalo da rezultira padom cena fosilnih goriva.

Mada je rekla da je nedavni podatak o padu bazne inflacije u SAD ohrabrujući, Jelenova je predočila da su cene nafte i dalje visoke, da Evropa radi na zabrani uvoza ruske nafte i zaključila da se „dalji šokovi u ekonomiji ne mogu isključiti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar