U trendu

Džonson: Oprezna potrošnja da bi se izbegla inflacija

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da njegova vlada ne može da pomogne svim Britancima da prebrode trenutnu krizu izazvanu povećanjem troškova života jer mora da bude oprezna sa potrošnjom kako bi izbegla da i sama podstakne inflatornu spiralu.

Rastuće cene doprinose do sada najvećem pritisku na prihode domaćinstava još od 1950-ih, a vrše pritisak i na vladu da pruži podršku najsiromašnijima, posebno onima koji ne mogu da podmire sve veće račune za energiju, prenosi Rojters.

Džonson je priznao da vlada ne može da pruži očekivanu podršku i da odmah nadoknadi sve veće troškove, ali je rekao da se radi na stabillizaciji cena na srednji i dugi rok.

„Prihvatam da ta izdvajanja poreskih obveznika – jer o tome je reč, o novcu poreskih obveznika – neće odmah biti dovoljna da pokriju troškove svih koji su ugroženi. Naravno da to kratkoročno neće funkcionisati dovoljno dobro, ali ključno je da se pozabavimo cenama na srednji i dugi rok“, rekao je on za britansku ITV.

Upitan zašto socijalne beneficije ne bi mogle da se povećavaju uporedo i u skladu sa inflacijom, Džonson je odgovorio da njegova vlada mora da bude oprezna kako ne bi i sama doprinela da se inflacija u Velikoj Britaniji, koja je u martu dostigla 30-godišnji maksimum od 7 odsto, dodatno poveća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar