U trendu

E. ON prepolovio vrednost svog udela u Severnom toku 1

FRANKFURT – Nemačka kompanija E.ON, najveći evropski operater energetskih mreža, saopštila je danas da je smanjila vrednost svog udela u gasovodu Severni tok 1 za oko 700 miliona evra (715 miliona dolara) zbog „pojačane neizvesnost” u vezi sa uticajima rusko-ukrajinskog rata.

Kompanija je u martu objavila da njen udeo od 15,5 odsto, koji indirektno drži preko svog penzionog fonda u Severnom toku 1, ima knjigovodstvenu vrednost od 1,2 milijarde evra, što znači da je vrednost tog udela srezala za 58 odsto, prenosi Rojters.

„Trenutna energetska kriza konačno jasno pokazuje da Evropa treba da transformiše svoj energetski sistem. Da bude nezavisna od ruskog gasa, da obezbedi sigurnost snabdevanja“, naveo je Leonard Birnbaum, glavni izvršni direktor E.ON-a u saopštenju.

E.ON je u martu upozorio na korekciju vrednosti udela u Severnom toku 1, koji je u većinskom vlasništvu Gasproma, rekavši da će to negativno uticati na rezerve penzijskog fonda i na neto dug, ali da neće izazvati problem likvidnosti.

Kompanija je takođe izvestila o rezultatima poslovanja u prvom polugodištu, koji pokazuju pad korigovane dobiti (EBITDA) od 15 posto na 4,06 milijardi evra, ali je ostala pri projekciji korigovane dobiti za celu 2022. godinu od 7,6 milijardi do 7,8 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar