U trendu

EBRD investirala rekordnih 516 mln evra u Srbiji 2019. godin

LONDON/BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investirala je u 2019. godini rekordnih 516 miliona evra u Srbiji, od čega je najveći deo bio namenjen privatnom sektoru i zelenim projektima.

Kako se precizira u saopštenju EBRD-a diostavljenom Tanjugu, preko 41 odsto je investirano u zelene projekte.

Tokom protekle godine, EBRD je potpisala više od 20 novih projekata i registrovala najveći obim ulaganja u zemlji od kada je Srbija postala članica EBRD 2001. godine, ističu iz te banke i napominju da su u Srbiju uložili više od 5,6 milijardi evra u 255 projekata.

„Prezadovoljni smo postignutim rezultatima“, izjavila je Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Dodaje da partneri ove banke u komercijalnim finansijskim institucijama i dalje imaju ključnu ulogu u plasiranju ciljanih i prilagođenih sredstava EBRD-a malim i srednjim preduzećima.

„Privatna preduzeća, poput Tarketa, Karlovarske Mineralni Vodi, Teraplasta i Junajted Grupe, iskoristila su mogućnost EBRD kreditnog finansiranja i učešća u kapitalu za proširenje poslovanja u Srbiji. Posebno smo ponosni što smo predvodili finansiranje prvog javno-privatnog partnerstva u regionu za projekat infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine, rekonstrukciju deponije u Vinči, koja će biti izgrađena u skladu sa standardima Evropske unije“, navela je Hargitai.

Iz EBRD-a poručuju da podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podržavanje ekoloških i infrastrukturnih projekata i investicija u energetsku efikasnost i čistu energiju ostaju njihovi ključni prioriteti u Srbiji.

U saopštenju se navode mnogobrojni konkretni projekti i iznosi s kojima je EBRD 2019. godine podržala njihovu realizaciju, među kojima je i kreditna linija od 226,2 miliona evra komercijalnim bankama za mala i srednja preduzeća (MSP) s ciljem poboljšanja konkurentnosti privatnog sektora.

Putem programa Svetske banke WB EDIF i fonda Enterprise Expansion, EBRD je direktno finansirala MSP sa pet miliona evra.

Takođe je plasirala 40 miliona evra putem komercijalnih banaka za podršku finansiranja hipoteka u skladu sa najboljim poslovnim praksama i standardima i obezbedila finansiranje za sanaciju 40 godina stare deponije u Vinči u Beogradu i izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

Takođe je podržala saobraćajnu infrastrukturu Srbije kreditom u iznosu od 100 miliona evra preduzeću Srbija voz za kupovinu do 18 novih vozova, a u sektoru poljoprivrede je Srbiji odobrila kredit od 15 miliona evra za finansiranje obnove i izgradnje infrastrukture za navodnjavanje u Negotinu i Svilajncu.

Među prošlogodišnjim brojnim zelenim investicijama EBRD-a u Srbiji su i kredit od 7,0 miliona evra Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad za kupovinu novih autobusa na prirodni gas, i kredit od 2,5 miliona evra opštini Šabac za ulaganje u energetsku efikasnost 40 stambenih višespratnica, podseća se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.