U trendu

EBRD stekla direktan vlasnički udeo u Addiko banci od 8,4%

LONDON – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) reorganizovala je svoje vlasništvo u austrijskoj Addiko banci, razmenivši svoj indirektan udeo za direktan, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici EBRD-a.

Kao rezultat toga, EBRD sada poseduje vlasnički udeo od oko 8,4 procenta u Addiko banci, regionalnoj finansijskoj grupaciji sa sedištem u Beču koja posluje u jugoistocnoj Evropi.

Potez EBRD-a podvlači njenu dugoročnu posvećenost austrijskom kreditoru i prati nedavne promene u vlasništvu te banke.

EBRD je imala indirektan vlasnički udeo u Addiku putem takozvanog preduzeća posebne namene, odnosno supsidijarnog subjekta kojeg je osnovala matična kompanija radi izolacije finansijskog rizika.

Addiko banka je osnovana tokom procesa razgrađivanja bivše nacionalizaovane austrijske Hipo Alpe Adria Grupe, nakon čega su je preuzeli globalni investicioni fond Advent Internešenal i EBRD u decembru 2014. godine.

Nakon uspešnog restrukturiranja banke i preorijentacije njenog poslovanja, Addiko banka se vratila na tržište putem Inicijalne javne ponude održane u junu 2019. godine.

EBRD je zadržao udeo i Addiko banku i dalje vidi kao strateškog igrača u finansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, gde taj zajmodavac posluje, navodi se u saopštenju EBRD-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.