U trendu

EBRD: Ulaganje u dig. infrastrukturu vazno za razvoj Srbije

BEOGRAD – Proces digitalizacije je ubrzano napredovao tokom pandemije izazvane virusom Kovid-19, kada su različiti sektori privrede u mnogim zemljama prešli na „onlajn“ način rada za svega nekoliko dana, a taj proces je predodređen da se nastavi, i ostaće jedna od ključnih sila koje oblikuju naš svet današnjice, uključujući i u regionima gde EBRD investira.

To je jedan od zaključaka novog Izveštaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) „Nadogradnja sistema: Isplativost sprovodenja digitalizacije“, koji je predstavljen danas u Narodnoj banci Srbije.

Izveštaj koji analizira kretanja u 38 privreda u kojima EBRD investira, upućuje i na sve veće podele između privreda koje napreduju sa razvojem digitalnih usluga i onih koje zaostaju u tom pogledu.

Prevazilaženje tih razlika je, kako je rečeno na predstavljanju izveštaja, od vitalnog značaja za dalji napredak tih privreda.

Guverner Jorgovanka Tabaković je otvorila skup i tom prilikom istakla je da je Narodna banka Srbije jedna od centralnih banaka koja je među prvima prepoznala značaj procesa digitalizacije finansijskih usluga zbog čega je, kako je navela, spremno, i infrastrukturno i regulatorno, dočekala izazove koje je donela pandemija.

„Srbiji nije bio potreban podsticaj, jer je digitalizacija gotovo deceniju jedan od naših strateških ciljeva. Niko nas nije vukao za rukav, vodio za ruku, pokazivao pravac. Prepoznali smo davno sve prednosti i opasnosti koje nosi moderno doba digitalizacije finansijskih usluga. Prednosti primenjujemo, a o opasnostima – zloupotrebi podataka o korisnicima pre svega, vodimo računa u najvećoj mogućoj meri“, rekla je Tabaković.

Između ostalog, izveštaj upućuje da je Srbija jedna od zemalja koja je zabeležila najveće pomake i poboljšanja u pogledu regulative i digitalizacije usluga javne uprave od 2015. godine, što je takođe uticalo i na povećanje upotrebe digitalnih tehnologija u preduzećima.

O tome je govorio Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, koji je kazao i da je podrška državama i klijentima u razvoju digitalnih tehnologija jedan od tri strateška prioriteta EBRD-a.

„U Srbiji, finansiramo državni projekat širenja širokopojasne mreže u ruralnim područjima. To će omogućiti da preko 200.000 domaćinstava u oko 1.800 naselja u ruralnim područjima širom Srbije dobije pristup internetu. EBRD ovu investiciju finansira kreditom od 118 miliona evra dok je Evropska Unija opredelila 35 miliona bespovratnih sredstava kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan“, rekao je Kolanđeli.

On je istakao i značaj da privatni sektor pređe na digitalizaciju kako bi se ojačala konkurentnost srpskih kompanija.

Aleksandar Plekanov, direktor EBRD-a za tranziciju i globalnu ekonomiju, dodao je za za dalji digitalni razvoj Srbije najveći prioritet jačanje digitalnih veština, uz dodatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu.

On je istakao da je u mnogim zemljama korišćenje digitalnih tehnologija otežano niskim nivoom digitalnih veština.

Pored toga, dodao je da je problem nedostatka tih znanja i veština među radno sposobnim stanovništvom u regionima EBRD-a dodatno uvećan migracijama osoba sa višim nivoom obrazovanja i, posebno, onih sa naprednim digitalnim veštinama.

Izveštaj takođe predstavlja rezultate makroekonomskih i strukturnih reformi u zemljama u kojima EBRD posluje i ekonomisti EBRD-a istakli su snažan ekonomski oporavak Srbije u 2021. i postepeno sprovođenje reformi tokom prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.