U trendu

EBRD ulaže 1,1 milijardu evra u zelene programe u EU

LONDON 28. marta (Tanjug) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilisaće više od 1,1 milijarde evra direktnih investicija ili ulaganja preko financijskih posrednika kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare pun zeleni potencijal, poboljšaju održivost i smanje uticaj štetnih gasova na životnu sredinu.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je garancije u vrednosti do oko 150 miliona evra za prve operacije EBRD, u okviru ugovora o garancijama InvestEU vrednog do 450 milona evra između Europske komisije i EBRD-a.

Novo finansiranje podstaći će zelena i održiva ulaganja u komunalni, saobraćajni i energetski sektor, kako bi se odgovorilo na izazove zaštite životne sredine.

Takođe će podržati uspešan program EBRD „Zeleni gradovi“, koji je aktivan u više od 50 urbanih područja kako bi se ubrzala njihova zelena tranzicija, prenosi SeeBiz.

Sredstva će biti korišćena i za oporavak od krize izazvane pandemijom kovida-19 i rešavanje nedostataka u infrastrukturi, a poboljšaće i konkurentnost i socioekonomsko približavanje zemalja EU s drugim državama članicama.

Finansijske institucije u tim zemljama davaće zajmove za finansiranje ulaganja u održivi saobraćaj, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade.

To će doprineti uštedi energije i smanjenju emisije ugljen-dioksida u građevinarstvu i saobraćajnom sektoru.

Novo finansiranje će pomoći i u rešavanju energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar