U trendu

EBRD zajam od 21,4 mIliona evra Metalfer Steel Mill za zelenu proizvodnju čelika

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit srpskom proizvođaču čelika za betonsku armaturu od
21,4 miliona evra za finansiranje moderne prerade otpada i solarnih panela, saopštio je EBRD i naveo da su investicije te banke u Srbiji dostigle skoro osam milijardi evra i da su samo u 2022. iznosile 648 miliona evra.

EBRD je odobrio zajam firmi Metalfer Steel Mill za zeleniju proizvodnju čelika, kao i finansiranje nove opreme za preradu metala i mini solarne elektrane.

Zajmom će biti finansirana oprema čija je svrha poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija gasova, kao i nova solarna fotonaponska mini-elektrana kapaciteta do četiri MW za sopstvene potrebe proizvodnje.

„S obzirom na činjenicu da je metalska industrija jedan od sektora gde je poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenja resursa najizazovnije, srećni smo što možemo da podržimo dva zelena aspekta tranzicije ovog projekta: energetsku efikasnost i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, rekao je direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Štaviše, povećanje proizvodnje će omogućiti firmi Metalfer Steel Mill da zadovolji potražnju građevinske industrije, kako na domaćem tržištu, tako i u regionu, koji je u poslednje vreme pogođen promenama u lancu snabdevanja.

Metalfer Steel Mill d.o.o. je osnovan u Srbiji 2005. godine, i vremenom je postao vodeći regionalni proizvođač čeličnih greda, armatura i žičane šipke, koristeći kao primarnu sirovinu otpadni metal.

Kompanija ima valjaonicu i livnicu i uglavnom snabdeva lokalnu građevinsku industriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.