U trendu

Efektiva: Banke nezakonito daju agencijama podatke o dužnicima

BEOGRAD – Banke i mobilni operatori nemaju pravo da lične podatke svojih korisnika prosleđuju agencijama za naplatu potraživanja, saopštilo je danas Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“.

Kada je o bankama reč, „Efektiva“, ukazuje da prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka ne sme da proda dug fizičkog lica agenciji za naplatu potraživanja.

Ipak, navodi se u saopštenju, banke u postupku naplate dugovanja angažuju takve agencije, koje umesto njih pozivaju dužnike.

„Takav aranžman banke i agencije je nezakonit“ ocenjuje ovo Udruženje a onima. koje umesto banke za dug poziva neka agencija za naplatu potraživanja, savetuje da banci uputi pisani zahtev za brisanje ličnih podataka iz baze agencije za naplatu potraživanja.

„Pozivi i uznemiravanja će nakon toga prestati, jer agencija neće smeti da koristi lične podatke dužnika,“ objašnjavaju iz „Efektive“.
Ističu da je banka obavezna da o tome obavesti dužnika, a ako to ne uradi, postoji mogućnost žalbe Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti kao i pokretanje sudskog postupka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.