U trendu

Egipat će pomoći Libanu da ublaži energetsku krizu

AMAN – Egipat će isporučivati prirodni gas Libanu preko Jordana i Sirije kako bi pomogao toj zemlji da poveća proizvodnju električne energije, shodno planu o kojem su se danas dogovorile četiri vlade kako bi se ublažila neviđena libanska energetska kriza.

Plan, za koji je jedan egipatski ministar rekao da će biti sproveden što je pre moguće, deo je napora koje podržavaju SAD za rešavanje nestašica struje u Libanu korišćenjem egipatskog gasa, koji bi se dopremao jednim arapskim gasovodom izgrađenim pre oko 20 godina, prenosi Rojters.

Plan su odobrili ministri Libana, Jordana, Sirije i Egipta na sastanku u Amanu.

Život u Libanu je paralisala kriza električne energije, koja se produbila pošto su zalihe uvezenog goriva presušile. Ovaj problem se nadovezao na opštu finansijsku krizu koja je deprecirala libansku valutu za 90 procenata od 2019.

Današnji dogovor o isporuci egipatskog gasa Libanu, međutim, komplikuju američke sankcije prema vladi sirijskog predsednika Bašara el Asada. Zvaničnici u Tripoliju su apelovali na Vašington da odobri izuzeće od sankcija u ovom slučaju, a Damask je saopštio da je spreman da sarađuje.

Liban se nada da će dobiti dovoljno gasa za proizvodnju 450 MW električne energije u elektrani na severu zemlje i radi sa Svetskom bankom na obezbeđivanju finansiranja, rekao je libanski ministar energije Rajmond Gajar.

Libanska državna elektroenergetska kompanija proizvodi minimalne količine struje, zbog čega su preduzeća i domaćinstva gotovo u potpunosti zavisna od malih proizvođača u privatnom vlasništvu. Industrijski stručnjaci procenjuju maksimalnu tražnju za električnom energijom u Libanu na 3.500 MW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.