U trendu

EIB Global ulaže 76 miliona evra u unapređenje obrazovanja i vodnog transporta

BEOGRAD – Odobravanjem 76 miliona evra, EIB Global, ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije, nastavlja da podržava modernizaciju obrazovanja i održivu transportnu infrastrukturu u Srbiji.

Banka je potpisala ugovor u vrednosti od 40 miliona evra za izgradnju, obnovu i opremanje obrazovnih objekata širom zemlje, a ta sredstva će u najvećoj meri biti uložena u regionalne centre za obuku koji pružaju stručno obrazovanje na srednjoškolskom nivou.

Nova i unapređena infrastruktura ubrzaće modernizaciju obrazovnih ustanova, poboljšati kvalitet obrazovanja, doprinoseći poboljšanju produktivnosti i mogućnostima za zapošljavanje ljudi u Srbiji.

Pored ove investicije, banka Evropske unije je ugovorila dodatni kredit od pet miliona evra za projekat „Povezane škole” u Srbiji sa ciljem uvođenja digitalnih veština i opreme u više od 1.500 škola, navedeno je u saopštenju banke.

Takođe, EIB Global je odobrila i dodatnih 31 milion evra za projekat poboljšanja rečne transportne infrastrukture duž Save i Dunava, za koji je 2018. godine potpisala zajam u vrednosti od 100 miliona evra.

„Ove nove investicije u okviru Tima Evrope pomoći će Srbiji da unapredi standarde obrazovanje i vodnog transporta, što je preduslov za održiv privredni rast, bolju povezanost, socijalnu koheziju i razvoj ljudskog kapitala. Cilj obrazovnih projekata je da obezbede inkluzivan, digitalan i ravnopravan pristup kvalitetnom obrazovanju i promovišu kontinuirano, celoživotno učenje u skladu sa potrebama tržišta rada, što dovodi će dovesti do veće produktivnosti i prilika za zapošljavanje. Dodatna sredstva namenjena za infrastrukturu vodnih puteva omogući će povećanje plovidbenosti, efikasnosti, bezbednosti i kapaciteta rečnog transporta duž koridora Rajna – Dunav, centralne regionalne i evropske plovne rute”, rekla je potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji.

Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija Republike Srbije, rekao je da je EIB dugogodišnji pouzdani partner Srbije.

„Tranšu od 76 miliona evra iskoristićemo za ulaganja u modernizaciju obrazovnih ustanova, ali i dalju obnovu i razvoj infrastrukture, što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Želimo da dalje podižemo produktivnost naše zemlje, da i u krizi nastavimo razvoj, reforme, započeti veliki investicioni ciklus koji nam je dao rezultate, a koje naši partneri kao što je EIB uvek prepoznaju i podržavaju. Nastavićemo dalje sa ovakvim projektima, a zahvalni smo EIB-u što nas podržava u tom poslu.”

Delegacija EIB Global boravila je u Beogradu i održala niz sastanaka sa ministarstvima Republike Srbije.

Tema razgovora su bile mogućnostima za dalju podršku održivoj transportnoj i energetskoj infrastrukturi zemlje, kao i sektorima zdravstvene zaštite, istraživanja i razvoja, vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda.

EIB ulaže u obrazovanje, istraživanje i inovacije širom sveta kako bi povećala kapacitet i poboljšala kvalitet obrazovnih sistema, kreditirajući taj sektor do sada sa ukupno 51 milijardom evra.

Kada je reč o sektoru transporta, EIB je podržala mnoge transportne mreže širom sveta i transformaciju mobilnosti u pravcu niskougljenične budućnosti, ulažući do sada 360 milijardi evra.

Na Zapadnom Balkanu EIB Global je od 2005. godine obezbedio 375 miliona evra za obrazovanje, kao i za projekte u oblasti istraživanja i razvoja, čime je doprineo izgradnji, obnovi i digitalizaciji obrazovnih i naučnih ustanova.

U istom periodu, banka je investirala 4,5 milijardi evra u sektor saobraćaja u regionu, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar