EIB: Grdelica najveći projekat u javnom sektoru u Srbiji

BEOGRAD – Evropska investiciona banka ključni je finansijer izgradnje Koridora X kroz Grdeličku klisuru, što je najveći EIB-ov projekat u javnom sektoru u Srbiji od 1977. godine, izjavila je šefica Regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

„Ponosni smo što smo podržali izgradnju 20 od 26 kilometara autoputa kroz Grdelicu. Reč je o najizazovnijoj deonici sa više od 20 mostova i dva tunela, kreditirani sredstvima EIB-a, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji“, istakla je Negre na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope, koji EIB, kao finansijska poluga Unije, slavi.

EIB finansira izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji, od puteva do sistema vodosnabdevanja.

Banka ulaže u izgradnju i obnovu četiri klinička centra (u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu) i trenutno podržava više od 300 projekata na lokalu, navodi se u saopštenju EIB-a.

“Svaki značajan put kroz Srbiju, od 1977. godine, nosio je pečat EIB-a: počev od Autoputa ‘Bratstva i jedinstva’, preko obilaznice oko Beograda koja je u izgradnji, do autoputa kroz Grdeličku klisuru, kao dela Panevropskog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji”, objasnila je Negre.

Evropska investiciona banka je najveći multilateralni zajmodavac na svetu, čije investicije u Srbiji prevazilaze 5,4 milijardi evra.

Samo u 2018. godini, u zemlje Zapadnog Balkana uloženo je više od milijardu evra, od čega gotovo polovina sredstava odlazi na projekte u Srbiji, podseća se u saopštenju EIB-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.