U trendu

EIB: Kako smanjiti raskorak u digitaliciji EU i SAD

LUKSEMBURG – Prošle godine samo 63 procenata preduzeća u EU uvelo je bar jednu digitalnu tehnologiju, dok je u SAD to 73 procenata, navodi se u izveštaju „Digitalizacija u Evropi 2020-2021“ koji je objavila Evropska investiciona banka (EIB).

U Izveštaju EIB ocenjeno je da Evropska unija još uvek mora da radi na smanjuju digitalnog raskoraka u odnosu na SAD.

Po EIB-ovom indeksu digitalizacije članice EU, Španija, Portugalija, Belgija, Švedska, Finska, Holandija i Danska pojedinačno su nadmašile rezultat SAD.

U saopštenju EIB-a konstatuje se da sporo usvajanje digitalnih tehnologija preti da dugoročno ugrozi konkurentnost evropskih kompanija, budući da digitalna preduzeća ostvaruju bolje rezultate nego nedigitalizovana.

Navodi se da kompanije u EU generalno zaostaju za američkim u usvajanju i stvaranju novih digitalnih tehnologija, dok Evropa prednjači u oblasti – ulaganju u projekte koji kombinuju zelene i digitalne tehnologije.

Potpredsednik EIB-a Rikardo Murinjo Feliks ocenio je da je pandemija ukazala na prednosti digitalizacije.

„Treba da budemo zabrinuti zbog sporog tempa digitalizacije preduzeća EU. Zaostajanje za SAD ne ugrožava samo našu dugoročnu konkurentnost, već slab evropski digitalni sektor takođe znači da nećemo imati vlasništvo nad sopstvenim podacima”, rekao je on.

Dodao je da povećavanje digitalizacije treba da bude kamen temeljac oporavka.

Ocenio je da uz podršku EIB-a kreatori politike EU imaju na raspolaganju efikasan instrument za digitalizaciju na svim nivoima.

Naveo je da se radi o spektru, od investicija u digitalnu infrastrukturu za brz prenos podataka, do podrške novoosnovanim preduzećima i finansiranju malih i srednjih preduzeća i korporacija.

Glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela ocenila je da bi do ubrzanja tempa digitalizacije trebalo da dođe usredsređivanje na tri aspekta.

„Treba se usredsrediti na ekosistem koji to omogućava, uključujući dostupnost digitalnih veština, odgovarajuću finansijsku podršku i evropsku viziju za suzbijanje digitalnih razlika koje postoje širom Evropske unije. To mora biti prioritet Evrope,” rekla je ona.

Naglasila je da je potrebno da EU, pored veće diversifikacije finansijskih instrumenata, nastavi sa radom i u pravcu konkurentnog i integrisanog tržišnog okruženja u EU koje dobro funkcioniše i stimuliše preduzeća da više investiraju u najnaprednije digitalne tehnologije.

„Takođe treba da preispitamo propise koji ne dozvoljavaju preduzećima da rastu i dosegnu veličinu potrebnu za uspešno usvajanje digitalnih tehnologija u njihovoj delatnosti”, poručila je ona.

Kao posebno značajan izdvaja se digitalni raskorak između Evropske unije i SAD u sektoru malih preduzeća sa manje od 50 zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.