U trendu

EK: Atina bi mogla da ugrozi dogovorene fiskalne ciljeve

BRISEL – Prošlomesečna odluka Grčke da smanji porez i uvede bonuse za penzionere predstavlja rizik po fiskalne ciljeve koje je Atina dogovorila sa kreditorima iz evrozone, upozorila je danas Evropska komisija.

Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis je na konferenciji za novinare rekao da je Grčka među zemljama koje su preduzele najviše reformi u proteklih pet godina, što je rezultiralo rastom zaposlenosti i tražnje potrošača.

„Ipak, zamajac reformi je usporio poslednjih meseci“, upozorava Dombrovskis, a prenosi agencija Rojters.

Grčka, koja je dobila tri međunarodna paketa pomoći između 2010. i 2015. godine kako bi sprečila bankrot, izašla je u avgustu prošle godine iz programa ekonomskog prilagođavanja koji su nadzirali njeni kreditori.

Zvanična Atina je prošlog meseca uvela poreske olakšice i isplatu bonusa za penzionere, čime je delimično ukinula neke od mera štednje koje su bile predviđene u okviru programa pomoći.

Paket koji je prošlog meseca usvojila grčka vlada predviđa godišnju isplatu bonusa za 2,5 miliona penzionera, smanjenje poreza na osnovne namirnice i rezanje poreske stope na račune za gas i struju.

„Paket je skup i ne ide u pravom smeru. On poništava pojedine elemente važnog programa reformi, a nove mere predstavljaju rizik za postizanje dogovorenog primarnog budžetskog suficita od 3,5 odsto BDP-a u ovoj godini i nadalje”, ocenio je Dombrovskis.

“Važno je da se ne izgubi veliki napredak koji je postignut poslednjih godina. Delikatan je posao za Grčku da se vrati na tržišta sa javnim dugom od oko 180 odsto BDP-a. Vrlo malo je prostora za greške“, poručio je Dombrovskis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.