U trendu

EK odobrila francuski program subvencija zbog rata u UKR

BRISEL – Evropska komisija je odobrila danas francuski program vredan do 155 milijardi evra (169 milijardi dolara) za pružanje podrške likvidnosti kompanija, koje su pogođene ekonomskim uticajem rata u Ukrajini.

Ovo je prvi odobreni program u okviru kriznog plana EU usvojenog prošlog meseca, kojim su privremeno ublažena pravila Unije o državnim subvencijama, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara naredio „specijalnu operaciju“ u Ukrajini.

„Ova šema će omogućiti Francuskoj da ublaži ekonomske posledice Putinovog rata u Ukrajini i da podrži kompanije pogođene aktuelnom krizom i sankcijama povezanim s tim“, navela je potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager u saopštenju, prenosi Rojters.

Subvencije će biti finansirana delom iz budžeta od 300 milijardi evra koji je Francuska prvobitno izdvojila u okviru tri programa za podršku privredi u svetlu pandemije kovid-19, a koji su bili odobreni u martu 2021.

Prema novoj šemi, korisnici će imati pravo da dobiju nove zajmove koji će delimično biti pokriveni državnim garancijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar