EK predložila zakon o minimalnom korporativnom porezu

BRISEL – Evropska komisija je predložila danas zakon kojim bi se u Evropi omogućilo sprovođenje globalnog dogovora o minimalnoj korporativnoj poreskoj stopi, koji je postigla Grupa 20 najvećih svetskih ekonomija (G20).

Predlog Komisije obuhvata skup pravila o tome kako da se obračunava globalno dogovorena efektivna poreska stopa od 15 odsto, tako da se ona dosledno primenjuje u celoj EU, prenosi Rojters.

„U oktobru ove godine, 137 zemalja podržalo je istorijski multilateralni sporazum o transformaciji globalnog oporezivanja preduzeća. Direktiva koju predlažemo obezbediće da se nova minimalna efektivna poreska stopa od 15 odsto za velike kompanije primenjuje na način koji je u potpunosti kompatibilan sa pravom EU“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni na konferenciji za novinare.

On je dodao da će Komisija predložiti još jedan zakon sredinom 2022. godine koji će se odnositi na pimenu drugog dela sporazuma OECD-a i G20 o preraspodeli poreskih prava.

Zakon EU o minimalnom porezu na dobit će se primenjivati prema svim kompanijama, domaćim i međunarodnim, čiji kombinovani prihod iznosi 750 miliona evra godišnje i više, a koje posluju u Uniji.

Kako bi se smanjio poreski udar na poslovne grupacije koje se bave delatnostima u realnoj ekonomiji, kompanije će moći da izuzmu iz poreskih obračuna iznos prihoda koji je jednak vrednosti od 5,0 procenata materijalne imovine i 5,0 procenata ukupnih plata, saopštila je Komisija.

U prelaznom periodu od 10 godina, stopa izuzeća prihoda iz poreskih obračuna biće veća, i iznosiće 8,0 posto vrednosti materijalne imovine i 10 posto vrednosti platnih spiskova, pri čemu će se postepeno smanjivati svake godine.

Da bi predloženi zakon stupio na snagu potrebna je saglasnost svih vlade zemalja članica EU, a moraće da se konsultuje i Evropski parlament.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar