U trendu

EK: Spremamo se za svaku situaciju u snabdevanju gasom

BRISEL – Evropska komisija je saopštila danas da će blisko sarađivati sa zemljama Evropske unije na pripremama za budući razvoj situacije u oblasti snabdevanja gasom.

Takvo saopštenje Komisije dolazi nakon što je Nemačka ranije danas aktivirala vanredni plan u slučaju potencijalnog prekida dotoka gasa iz Rusije.

„Spremni smo za svaki scenario. Naravno, blisko ćemo sarađivati sa državama članicama kako bismo svi bili spremni za bilo koju situaciju“, izjavio je evropski komesar za klimatsku politiku Frans Timermans na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Holandija je saopštila da će od građana zatražiti da koriste manje gasa, ali da još uvek neće aktivirati svoj plan u slučaju gasne krize.

„S obzirom na nemačku odluku, mi smo revidirali naš plan o bezbednosti gasa. Nećemo aktivirati plan, jer ćemo taj korak preduzeti tek pošto bude postojala stvarna fizička nestašica ili akutna pretnja da će se to dogoditi. To se zasniva na svakodnevnoj proceni razvoja događaja“, izjavio je za Rojters Tim van Dijk, portparol holandskog ministarstva za ekonomska pitanja.

Nemačka je danas obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere „ranog upozorenja“ da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar