U trendu

EK srezala prognoze rasta BDP-a evrozone

BRISEL – Evropska komisija smanjila je danas projekcije privrednog rasta evrozone za ovu i sledeću godinu, navodeći kao razlog globalne trgovinske tenzije koje će negativno uticati na taj region i ograničiti njegovu ekonomsku ekspanziju.

Komisija je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone za ovu godinu oborila na 1,1 odsto sa 1,2 odsto koliko je očekivala u maju, dok za 2020. godinu predviđa rast od 1,2 odsto, umesto prethodno projektovanih 1,5 odsto.

Za 2021. godinu, prognozira se isto rast od 1,2 odsto.

„Činjenica da se više ne očekuje značajniji oporavak rasta u naredne dve godine je veliki zaokret u odnosu na prethodne prognoze i zasniva se na proceni da će se zadržati mnoge karakateristike globalnog usporavanja“, saopštila je Evropska komisija u svom tradicionalnom jesenjem izveštaju „Evropske ekonomske perspektive“.

„Porast trgovinskih tenzija i rekordno visoka neizvesnost u vezi sa trgovinskim politikama verovatno će naneti trajnu štetu svetskoj trgovini“, ocenjuje Komisija.

U izveštaju Komisije se, takođe, predviđa da će se ukupan budžetski deficit evrozone povećati na 0,8 odsto BDP-a u ovoj godini sa istorijskog minimuma od 0,5 odsto BDP-a u 2018. godini.

Deficit će u 2020. godini porasti na 0,9 odsto BDP-a, a u 2021. godini na 1,0 odsto BDP-a, osim ukoliko ne dođe do promene nekih politika, poručuju iz Komisije.

Kada je reč o Evropskoj uniji, prema procenama Komisije, ovaj blok će porasti po stopi od 1,4 odsto u ovoj i u naredne dve godine.

Najnovija projekcija za tekuću godinu se poklapa sa majskom procenom Komisije, dok je procena za 2020. godinu revidirana naniže za 0,2 procentna poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.