U trendu

EK Zagrebu: Privatizujte državna preduzeća, smanjite upravu

BRISEL – Evropska komisija je danas uputila preporuke Hrvatskoj, među kojima je, između ostalog, i poziv da intenzivira privatizaciju državnih preduzeća i da smanji javnu upravu.

Od zvaničnog Zagreba je, u okviru prve preporuke Komisije, zatraženo jačanje budžetskog okvira, kao i smanjivanje teritorijalne fragmentacije javne uprave i pojednostavljenje funkcionalne distribucije nadležnosti, prenose hrvatski mediji.

U okviru druge preporuke, Hrvatskoj se preporučuju reforma obrazovnog sistema, ali i konsolidacija socijalnih naknada i njihovih mogućnosti za smanjenje siromaštva, zatim jačanje mera u oblasti tržišta rada, kao i jačanje institucija i njihove koordinacije sa socijalnim službama.

U dogovoru sa socijalnim partnerima potrebno je uvesti usklađeni okvir za plate u javnoj upravi i javnim službama, smatraju u EK, a prenosi Poslovni dnevnik.

U trećoj preporuci se savetuje da se investicije fokusiraju na istraživanje i inovacije, održivi urbani i železnički promet, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i ekološku infrastrukturu, a u četvrtoj se navodi da je potrebno poboljšati korporativno upravljanje u preduzećima u vlasništvu države i ojačati prevenciju i kažnjavanja korupcije.

Traži se i znatno smanjenje tereta za preduzeća u pogledu parafiskalnih nameta i prevelikih i neefikasnih zakonodavnih zahteva.

Komisija u okviru evropskog semestra u maju objavljuje preporuke za svaku zemlju članicu, zajedno sa ocenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mera za rast i zapošljavanje koje treba da preduzmu u narednih godinu i po dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.